Acesta a mai anuntat ca 11 furnizori alternativi sunt pregatiti deja sa ofere servicii de comunicatii in banda larga si ca potentialul pietei de servicii DSL din Romania este foarte mare, in conditiile in care 53,76% din totalul gospodariilor din Romania sunt conectate la reteaua de telefonie fixa, si, deci, la bucla locala de cupru prin intermediul careia sunt furnizate serviciile DSL.


Recent, ANRC a propus un set de modificari si completari ale reglementarilor privind accesul la bucla locala. Una dintre acestea este introducerea in Oferta de Referinta pentru Acces (ORA) a cuantumului tuturor tarifelor care pot fi percepute operatorilor alternativi si stabilirea despagubirilor minime la care acestia vor avea dreptul, prin care se urmareste cresterea gradului de transparenta in relatia dintre operatorul dominant, Romtelecom, si noii-intrati pe piata.


De asemenea, ANRC a mai cerut Romtelecom sa explice eventualele diferente dintre conditiile in care serviciile de acces neconditionat la bucla locala sunt furnizate intern si conditiile in care acestea sunt furnizate operatorilor alternativi.


Potrivit datelor ANRC, in Romania, la sfarsitul anului 2004, tehnologiile de acces de tip xDSL reprezentau0,57% din totalul conexiunilor in banda larga, iar conexiunile prin cablu se ridicau la 22%.


Principalii furnizori de servicii de Internet in banda larga pentru utilizatorii persoane fizice sunt operatorii CATV, numarul total al conexiunilor prin cablu fiind de 17 ori mai mare decat la sfarsitul anului 2003.


Un studiu al Grupului Reglementatorilor Europeni publicat in martie 2005 arata ca in 13 state europene (Austria, Elvetia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia) 80% din toate conexiunile broadband sunt furnizate prin DSL, restul de 20% fiind in cea mai mare parte conexiuni prin cablu. Conform aceluiasi studiu, in 2004, rata de crestere a conexiunilor prin DSL a fost de 6 ori mai mare decat ritmul de crestere al numarului de conexiuni prin cablu.



In anul 2004 ANRC a impus Romtelecom obligatia de a permite accesul altor operatori la bucla locala (cele doua fire telefonice prin care se conecteaza un abonat la centrala telefonica) in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice in banda larga si de servicii de telefonie destinate publicului la puncte fixe.


Ca urmare, Romtelecom a publicat in 2004 o Oferta de Referinta pentru Accesul Neconditionat la bucla locala (ORA), document care prevede serviciile minime pe care Romtelecom are obligatia sa le puna la dispozitia operatorilor alternativi, in vederea asigurarii accesului acestora la bucla locala, precum si tarifele de acces.


In iulie 2005, ANRC a emis Planul de management al spectrului de frecventa al buclei locale si subbuclei locale, pentru crearea conditiilor tehnice pentru extinderea activitatilor de furnizare a serviciilor de comunicatii in banda larga.


Astfel, s-a introdus posibilitatea ca, pe infrastructura existenta de fire metalice torsadate (reteaua Romtelecom), furnizorii de servicii de comunicatii electronice sa poata oferi servicii integrate (voce, date, video).


Pe 14 septembrie 2005, ANRC a supus consultarii publice documentul care stabileste conditiile in care furnizorii de servicii de comunicatii in banda larga vor putea efectua teste in reteaua de acces a Romtelecom, teste in urma carora va fi evaluata compatibilitatea tehnologiei VDSL cu celelalte tehnologii folosite pentru furnizarea serviciului de acces la Internet, precum si oportunitatea implementarii ulterioare a acesteia.


VDSL permite furnizarea serviciilor de acces la Internet de mare viteza, televiziune digitala sau servicii video la cerere. Consultarea publica asupra acestui document se va incheia in data de 14 octombrie 2005.




Sursa: Capital, 05 octombrie 2005