Un număr de 30 de operatori economici care au licenţă de furnizare a energiei nu şi-au îndeplinit cota obligatorie de certificate verzi aferentă anului trecut, potrivit unui document al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
În total, cei 30 de furnizori, care sunt fie companii, fie persoane fizice autorizate, nu au achiziţionat 78.870 de certificate verzi.
Cele mai mari restanţe le are traderul Transenergo Com, care a intrat în insolvenţă la mijlocul lunii ianuarie şi care nu a achiziţionat un număr de 37.811 de certificate. Urmează Complexul Energetic Hunedoara, cu un deficit de 24.499 de certificate verzi, iar pe locul trei este Romenergy Industry, cu 13.958 de certificate în lipsă.
Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe aceste pieţe specializate, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligaţi să achiziţioneze o cotă proporţională cu cantitatea de energie pe care o comercializează. Costul cu certificatele verzi este apoi transferat în factura consumatorilor.
Furnizorii de energie vor plăti 539 de lei pentru un certificat neachiziţionat în 2016, de două ori mai mult decât preţul maxim de tranzacţionare pe piaţa certificatelor verzi, potrivit unui ordin al preşedintelui ANRE.
În total, un număr de 211 furnizori de energie ar fi trebuit să achiziţioneze 12,6 milioane de certificate verzi aferente anului trecut.
AGERPRES