'Planul naţional de implementare a SMI (sisteme de măsurare inteligentă – n.r.) se derulează în două etape, după cum urmează: etapa I a planului naţional de implementare a SMI cuprinde perioada 2017 – 2020; etapa a II-a a planului naţional de implementare a SMI cuprinde perioada 2021 – 2026', se arată în proiect, scrie Agerpres.
De asemenea, până în anul 2020, în fiecare zonă de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice se vor instala contoare inteligente pentru cel puţin 30% din numărul total de consumatori.
'Pentru elaborarea planurilor de implementare aferente etapei a II-a a planului naţional de implementare a SMI, OD (operatorii de distribuţie – n.r.) proiectează ritmul de implementare, astfel încât, la sfârşitul ultimului an de implementare, procentul consumatorilor integraţi în SMI să fie 100% din numărul total de consumatori', mai spun iniţiatorii actului normativ.
ANRE recunoaşte în tarifele pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice costul investiţiilor, dacă sunt respectate anumite prevederi.
Distribuitorii sunt obligaţi să informeze consumatorii despre beneficiile sistemelor inteligente de măsurare, precum şi despre planul şi calendarul de implementare a acestora.
Potrivit notei de prezentare a proiectului, firma de consultanţă AT Kerney a realizat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, care a indicat 'o valoare a venitului net actualizat pozitivă, conducând la concluzia că implementarea contorizării inteligente în sectorul energiei electrice are potenţialul de a fi o investiţie profitabilă datorită beneficiilor provenind din reducerea pierderilor din reţea şi reducerea costurilor de exploatare, în anumite condiţii şi considerente'.