ANRE a decis eliminarea taxei de licențiere
Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a anunțat joi că ANRE a decis eliminarea taxei de licențiere. Înainte de această decizie, solicitanții de licență plăteau o taxă pentru analiza dosarului și încă o taxă atunci când li se elibera licența.
Niculescu a explicat că taxa de analiză dosare de licențiere era impusă la nivelul autorității de reglementare. Practic, un solicitant de licență plătea o taxă pentru ca dosarul să fie analizat și încă o taxă când licența era eliberată.
Conform președintelui ANRE, această dublă taxare pentru același serviciu era considerată inutilă, având în vedere că procesul de analiză a dosarului era deja parte a procedurii de eliberare a licenței. Prin urmare, ANRE a decis să elimine această taxă pentru a veni în întâmpinarea celor care solicită licențe sau acreditări de la această autoritate.
Pe lângă eliminarea taxei de licențiere, ANRE a anunțat și o reducere a tarifelor percepute operatorilor de distribuție și operatorilor de transport de energie electrică.
Trei furnizori de energie au fost amendați
De asemenea, instituția a comunicat rezultatele controalelor efectuate la furnizorii de energie, precizând că cinci companii au fost sancționate pentru achiziționarea unei cantități de energie mai mare decât portofoliul pe care îl aveau. Amenzi în valoare totală de aproximativ 18 milioane de lei au fost aplicate în acest caz.
„Amenda este pentru o societate de 14,4 milioane lei, pentru alta de circa 1,45 milioane lei și de 2,3 milioane lei pentru a treia. Aproximativ 18 milioane lei au fost sancțiunile”, a mai spus Niculescu.
Acesta a subliniat că nu poate da numele companiilor, deoarece amenzile au fost aprobate de Comitetul de Reglementare, dar nu a fost finalizată procedura de comunicare.
Toate amenzile reprezintă un procent de 1% din cifra de afaceri anuală a respectivilor furnizori.
Amenzile ANRE, un semnal pentru întreaga piață
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că amenzile aplicate joi de ANRE sunt „un semnal pentru întreaga piaţă să respecte regulile (…), cei care greşesc plătesc un preţ foarte scump”.
Întrebat despre această situaţie în cadrul briefingului de la finalul şedinţei de Guvern, Burduja a spus că amenzile ar putea fi şi mai mari, în cazul unor abateri repetate.
Sebastian Burduja a spus că rezultatele erau anticipate și sunt binevenite înainte de încheierea anului. De asemenea, a menționat că aceste sancțiuni reprezintă un procent din cifra de afaceri, în acest caz 1%, dar a adăugat că s-ar fi putut ajunge și la 5%, iar în viitor aceasta ar putea fi o opțiune, mai ales în cazul abaterilor repetate.
El a explicat că în energie este vorba de cifre de afaceri foarte mari, „mai ales dacă va fi cazul unor mari furnizori, astfel de amenzi înseamnă zeci de milioane de euro”.
În acest context, ministrul Burduja a spus că este un semnal pentru întreaga piaţă să respecte regulile, punctând că nu există altă opţiune pentru companiile din energie.