Având în vedere activitatea desfăşurată în cadrul ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) cu privire la colectarea datelor, verificarea datelor, întocmirea fişelor de analiză şi determinarea sumelor ce se cuvin spre decontare de la bugetul statului prin intermediul bugetului Ministerului Energiei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.118/2021, cu modificările şi completările ulterioare, situaţia cererilor de decontare, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, se prezintă astfel:
- număr total societăţi care au depus cereri – 70;
- număr total cereri depuse – 284;
- număr total cereri aprobate – 135;
- număr total cereri neeligibile – 38;
ANRE a aprobat decontarea a 638,8 milioane lei către furnizorii de energie
Suma totală transmisă spre decontare către Ministerul Energiei a fost de 638,8 milioane de lei. Suma totală solicitată de către furnizorii de energie a fost 646,4 milioane de lei, din care au fost considerate neeligibile plăţi de 7,6 milioane de lei. Diferenţa de 111 de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative, solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate.
„Activitatea Grupului de lucru se desfăşoară normal, în directă colaborare cu operatorii. Numărul de cereri aprobate în ultima săptămână a crescut de la 102 la 134, iar suma totală transmisă către Ministerul Energie de la 376,169,625.93 RON la 638,807,381.48 RON, reprezentând o creştere de aproximativ 59%”, scrie într-un comunicat de presă transmis de către ANRE.
Amintim faptul că joi, 23 iunie, ANRE a adoptat noi prevederi legate de modalitatea de desemnare a furnizorilor de ultimă instanţă (FUI), de condiţiile de preluare de către FUI a clienţilor finali care nu mai au asigurată furnizarea energiei electrice, precum și de facturare a consumului de energie electrică al clienţilor preluați.
Noi prevederi cu privire la furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice
Comitetului de Reglementare al ANRE a adoptat aceste prevederi, incluse într-un ordin al președintelui autorităţii, în şedinţa de joi, 23 iunie, transmite Mediafax.
Ordinul ANRE stabileşte în principal următoarele aspecte:
- modalitatea de desemnare a furnizorilor de ultimă instanţă (FUI);
- modalitatea de stabilire pentru fiecare lună a FUI nominalizat care are rolul principal de a prelua în mod automat (fără o cerere expresă în acest sens) clienţii finali care nu mai au asigurată furnizarea energiei electrice;
- modalitatea/condiţiile de preluare de către FUI a clienţilor finali care nu mai au asigurată furnizarea energiei electrice;
- modalitatea de facturare de către FUI a consumului de energie electrică al clienţilor finali preluaţi.
Ordinul ANRE asigură şi unificarea a următoarelor trei regulamente:
- Regulamentul de desemnare a furnizorilor de ultimă instanță de energie electrică;
- Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă;
- Contractul cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii finali preluați de către furnizorul de ultimă instanţă.
Principalele modificări aduse actualei legislaţii prin ordinul aprobat de ANRE pot fi citite aici.