Suma totală verificată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie şi transmisă spre decontare în conformitate cu OUG 27/2022 a depășit 6,2 miliarde lei. Acest anunț a fost făcut de ANRE într-un comunicat de presă.

Un număr de 83 de companii au depus 729 de solicitări, din care aprobate 177 pentru clienții casnici şi 277 pentru cei noncasnici.

Suma trimisă pentru decontare către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), pentru consumatorii casnici, este 2,4 miliarde de lei, iar către Ministerul Energiei, pentru consumatorii noncasnici, de 3,7 miliarde de lei.

Suma totală transmisă spre decontare a crescut cu 925,3 milioane lei

Suma totală transmisă spre decontare în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 a crescut cu 925,3 milioane lei faţă de suma din informarea de presă din data de 10 noiembrie 2022 (peste 5,3 miliarde lei).

ANRE menționează că a finalizat platforma informatică privind decontarea sumelor aferente schemei de sprijin conform OUG 119/2022, iar operatorii pot încărca datele şi documentele justificative în vederea verificării acestora cu maximă operativitate.

Trebuie spus că ANRE a actualizat Ghidul prosumatorului cu capacitate de cel mult 400 kW pe loc de consum. Potrivit informațiilor furnizate, preocuparea constantă a instituției de revizuire a reglementărilor prin prisma efectelor pe care le produc în piața de energie, a condus la modificarea și completarea unor ordine, ale căror prevederi vin în sprijinul viitorilor utilizatori ai rețelelor electrice.

„Ca urmare a acestor modificări, am actualizat conținutul „Ghidului prosumatorului cu capacitate de cel mult 400 kW pe loc de consum”, transmite ANRE.

Ce modificări au fost introduse

Astfel, pentru facilitarea accesului viitorilor prosumatori la informații esențiale și ușor de înțeles, au fost introduse, în principal, următoarele modificări:

  • exceptarea de la obligaţia de achiziție de certificate verzi pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi utilizată la locul de producere pentru consumul final propriu, aplicabilă prosumatorilor persoane fizice, juridice şi autorităţi ale administraţiei publice locale care deţin centrale electrice ce produc energie din surse regenerabile de energie (SRE) cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum, precum şi persoanelor fizice sau juridice care deţin unităţi de producere a electrice din surse regenerabile de energie (E-SRE), prevăzută la art. I pct. 14 din Legea nr. 248/2022 de modificare a art. 73^1 alin. (7) din Legea nr. 123/2012;
  • actualizarea etapelor şi regulilor procedurii de schimbare a furnizorului, precum şi responsabilităţile clientului final şi operatorilor economici implicaţi în schimbarea furnizorului, aşa cum sunt stabilite prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 3/2022;
  • clarificări privind regulile mecanismului de compensare cantitativă şi cel de regularizare financiară, precum şi modul de facturare a energiei electrice produsă şi livrată în reţea /consumată din reţea de către prosumatori ţinând cont de perioada de aplicabilitate a prevederilor OUG nr. 27/2022;