ANRE a dat amenzi record pentru întârzierea emiterii facturilor la curent

energie electrică, prețuri ANRE

Sursă: Dreamstime

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a emis amenzi record companiilor care emit cu întârziere facturile la curent electric. Cea mai mare amendă a primit-o societatea Electrica Furnizare.

După ce mai mulți cetățeni au depus plângeri în legătură cu neemiterea sau emiterea cu întârziere a facturilor la energie electrică, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a efectuat o serie de controale în cadrul mai multor furnizori de energie electrică.

ANRE, amenzi record pentru neemiterea facturilor la energie electrică

În urma acestor controale, s-au constatat mai multe nereguli, mai mulți furnizori de energie electrică fiind amendați. Cea mai mare amendă i s-a acordat companiei Electrica Furnizare, și anume 120.000 de lei. Aceasta a fost urmată de compania Hidroelectrica, care a fost amendată cu 70.000 de lei. Alți furnizori de energie electrică amendați au fost CEZ Vânzare (60.000 de lei), E.ON Energie România (50.000 de lei), Enel Energie (50.000 de lei) și Enel Energie Muntenia (30.000 de lei).

„Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04.2022 – 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenite cu clienţii finali. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare, aceştia fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 380.000 lei”, a transmis ANRE miercuri, 9 noiembrie.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a avertizat că va continua să monitorizeze activitatea furnizorilor de energie.

„Vom continua să monitorizăm respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează consumatorii de energie electrică şi gaze naturale”, a transmis ANRE.

Ce trebuie să facă românii care doresc să schimbe furnizorul de energie electrică

Vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege a avertizat că românii care doresc să își schimbe furnizorul de energie electrică din cauza prețurilor foarte mari riscă să pice într-o capcană, astfel plătind mai mult decât înainte.

Au fost cazuri în care oamenii au dat indexul, iar atunci când au schimbat furnizorul, au avut 200-300 kilowați în plus. De aceea, este recomandat ca atunci când se face schimbarea furnizorului să fie făcută o poză la index care, ulterior, ar putea fi folosită drept dovadă.

„De foarte multe ori, sesizând furnizorul despre diferență, se rezolvă la furnizor. Dar dacă furnizorii nu sunt dispuși să soluționeze problema, atunci recomandarea noastră este să se adreseze autorității și vom verifica noi situația concretă”, a spus acesta la Antena 3 CNN.