Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va majora tarifele de distribuţie practicate de filialele Electrica cu valori cuprinse între 2,8% şi 6,5%, de la 1 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni Bursei de Valori Bucureşti.
Astfel, pentru zona Transilvania Nord, tariful pentru distribuţia în reţeaua de joasă tensiune a fost majorat cu 2,8%, pentru Muntenia Nord, cu 3,2%, iar pentru Transilvania Sud, cu 6,5%.
Tarifele de distribuţie a energiei electrice vor sta la baza veniturilor din activitatea de distribuţie a energiei electrice realizate de operatorii de distribuţie din cadrul Grupului Electrica în cursul anului 2021, precizează reprezentanţii companiei.
„De asemenea, menţionăm faptul că, având în vedere fuziunea celor trei operatori de distribuţie din cadrul Grupului Electrica, cu data ţintă efectivă 31 decembrie 2020, pentru anul 2021 rămân aplicabile tarifele de distribuţie diferite, aplicabile fiecărei regiuni (Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud)”, se mai arată în comunicat.
De la 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate va fi liberalizată complet, astfel că ANRE va mai stabili doar tarifele de distribuţie şi transport al energiei.
Consumatorii casnici vor putea încheia contracte cu orice companie care furnizează energie electrică, licenţiată de ANRE, la un preţ negociat direct.
Majoritatea românilor nu știu că piața se va liberaliza complet
Peste 90% dintre consumatorii casnici de energie din România nu ştiu că piaţa va fi liberalizată complet de la 1 ianuarie 2021, întrucât autorităţile nu au informat suficient populaţia că urmează să se întâmple acest lucru, potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru Energia Inteligentă (AEI) transmis recent.
Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic trebuie să îşi aleagă un furnizor în funcţie de nevoile specifice şi de ofertele concurenţiale puse la dispoziţie de către aceştia.
Conform Ordinului ANRE 171/2020 în vederea realizării activităţii de informare a consumatorilor privind liberalizarea pieţei de energie electrică, furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia de a transmite clienţilor casnici din portofoliul propriu: în perioada 1 octombrie 2020 – 1 decembrie 2020 o informare privind liberalizarea pieţei de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2020; în luna decembrie 2020, după aprobarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie, o ofertă pentru serviciul universal.