Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie a retras companiilor Arelco Energy şi Arelco Power, din grupul Arelco România, licenţele de furnizare a energiei electrice, în urma deciziilor 172 şi 173 din 15 februarie.
Practic, Arelco dispare de pe piaţa de energie electrică din România, rămânând, în schimb, pe piaţa furnizării de gaze. Arelco este, în acest moment unul dintre cei mai mari furnizori de pe piaţa concurenţială, cu 4% cotă de piaţă din circa 100 de furnizori activi pe OPCOM. Potrivit unor surse din piaţă, motivul retragerii licenţelor Arelco ar fi incapacitatea acestuia de a îndeplini condiţiile din licenţă. “Nu are finanţare, în primul rând. A denunţat unilateral contractele de furnizare fără a respecta condiţiile asumate şi a produs pierderi partenerilor”, arată sursele.
Luna ianuarie 2017 a fost una în care Sistemul Energetic Naţional şi-a testat limitele. S-au înregistrat recorduri la producţie, consum, exporturi şi preţuri spot ale energiei. Pe fondul unui val de frig extrem, a scăderii dramatice a debitelor Dunării şi a unor declaraţii alarmiste ale oficialilor guvernamentali privind stocurile de cărbune, preţul spot al energiei a urcat de trei ori faţă de mediile multianuale ale acestei perioade, înregistrându-se, zile la rând, şi un maxim istoric al preţului: 680 de lei/MWh. Mai multe voci din piaţă au acuzat manipulări ale preţului iar ANRE a declanşat, înpreună cu Consiliul Concurenţei, şi o anchetă în acest sens, ale cărei rezultate se lasă încă aşteptate.
Dar, Autoritatea a dat câteva indicii privind “direcţiile”anchetei. Recent, într-o analiză a pieţei concurenţiale de început de an, explicând distorsiunile condiţiile apărute, cu preţul spot al energiei urcând de trei ori faţă de decembrie,, la maxime istorice, ANRE vorbea despre furnizori cu “management inadecvat”, care au denunţat unilateral contractele încheiate pe piaţă. Detaliind, ANRE vorbeşte despre un Furnizor(cu majuscule), care, în ultimii doi ani, “a înregistrat perioade lungi de timp în care sursa principală de achiziție a reprezentat-o PZU-ul (în 2015 valori între 20% și 78%, respectiv în 2016 valori între 0% și 43%), politică de expunere ridicată la volatilitatea prețului pe PZU, greu de înțeles în condițiile în care la data de 31.12.2016 avea contracte de furnizare cu un număr semnificativ de clienți finali”. Practic, ANRE îl consideră unul dintre principalii vinovaţi ai distorsiunilor pieţei de început de 2017 pe acest furnizor.
Afacerea Arelco Power SRL a fost înființată în 2003, cu obiect de activitate de vânzare a energiei electrice, iar din 2007 a obținut și licență de vânzare de gaze naturale. Potrivit informațiilor publice, Complexul Energetic Turceni Rovinari sau Compania Națională de Administrare a Portului Maritim Constanța apar pe lista companiilor care au relații de afaceri cu Arelco. Portofoliul de clienți Arelco cuprindea, în iunie 2016, 19 clienți pe zona de furnizare gaze și 150 de clienți pe zona furnizării de energie electrică, având un mix format din multinaționale, companii locale mari și firme de stat.
Arelco desfășoară operațiuni în România și are licență de furnizare de energie electrică în Ungaria și de comerț cu energie electrică în Serbia. Cele două companii din grup, Arelco Power şi Arelco Energy, au licenţă de furnizare de energie din 2011, respective 2015. În 2015, Arelco a raportat o cifră de afaceri de 163 milioane euro. Pentru 2016, estimările companiei arătau o cifră de afaceri de 185 milioane euro, în condițiile unei înjumățățiri a numărului de clienți de la 202 în 2015 la circa 100 în 2016. Acţionarul principal al Arelco este offshore-ul Robledo Investments Limited, acţionar minoritar fiind Robert Neagoe, fost şef al Direcţiei juridice OPSPI , în timpul privatizărilor distribuţiilor de energie.
Așa cum se poate observa și din imaginea de mai sus, Arelco Power a cerut Tribunalului București în urmă cu câteva zile intrarea în insolvență.
Practic, cererea a fost înregistrată pe 10 februarioe, termenul anunțat de judecători fiind 17 februarie 2017.
Insolvența Arelco vine la puțin timp după ce un alt mare jucător de pe piața furnizării de energie electrică a intrat în insolvență în acest an. La finele lunii ianuarie, instanța a decis intrarea în insolvență a Transenergo, companie controlată de soții Coman, Nelu și Rada, unul dintre cei mai mari traderi de energie de pe piața locală.
Atât familia Coman, cât și Robert Neagoe s-au aflat în Topul celor mai bogați români.