Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) introduce o garanţie de 5% din valoarea tarifului de racordare pentru responsabilizarea investitorilor din domeniul producţiei de energie.
ANRE cere o garanție investitorilor din domeniul producției de energie. Care este cuantumul
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va implementa o nouă măsură destinată să responsabilizeze investitorii din sectorul producerii de energie, în special cei care utilizează surse regenerabile. Potrivit unui anunț făcut marți de președintele ANRE, George Niculescu, instituția va introduce o garanție echivalentă cu 5% din valoarea tarifului de racordare. Măsura a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă și vizează asigurarea că investitorii respectă angajamentele asumate în proiectele de energie regenerabilă.
Niculescu a explicat că prin această măsură ANRE urmărește să prevină întârzierile în implementarea proiectelor și să asigure că investițiile în energie regenerabilă se concretizează conform planurilor.
„Ordinul 53 din 30 iulie 2024 a fost îndelung dezbătut. Setează noi reguli în ceea ce priveşte racordarea la reţelele de distribuţie şi la reţeaua de transport pentru noi capacităţi de producţie cu putere instalată de 5 MW. Setează principiile pe bază de competiţie, alocarea făcându-se de data aceasta în regim concurenţial.
De asemenea, introduce o garanţie în ceea ce priveşte responsabilizarea investitorilor din domeniul producţiei de energie, mai ales din surse regenerabile, dar a tuturor producătorilor de energie, în cuantum de 5% din valoarea tarifului de racordare”, a menţionat George Niculescu.
Reguli care să stimuleze competiția
Potrivit președintelui ANRE noile reguli sunt concepute pentru a stimula competiția între producătorii de energie și pentru a baza piața pe principii de concurență. Aceste măsuri sunt menite să diferențieze dezvoltatorii de proiecte care sunt doar intermediari în comercializarea acestora de cei care sunt angajați real în producția de energie electrică.
Niculescu a subliniat că introducerea garanțiilor are scopul de a asigura că doar investitorii serioși, care intenționează să dezvolte efectiv și să opereze proiecte de producție de energie electrică, vor participa pe această piață. Prin stabilirea acestor garanții, ANRE dorește să filtreze dezvoltatorii care nu sunt angajați pe termen lung în sectorul energetic, astfel încât să se concentreze pe investițiile reale și pe dezvoltarea durabilă a infrastructurii energetice.
„Vrem mai mulţi MW racordaţi la reţele, nu mai mulţi MW pe hârtii.”, a adăugat George Niculescu.
Președintele ANRE a subliniat faptul că a fost elaborat un mini ghid detaliat, destinat să ofere informații complete și clare pentru toți cei implicați în proces. Ghidul include informații esențiale despre pașii pe care solicitanții trebuie să îi urmeze pentru a depune cereri, atribuțiile și obligațiile specifice ale operatorului de transport, precum și procedura detaliată pentru organizarea licitațiilor de capacitate. De asemenea, documentul explică în detaliu modalitatea prin care trebuie constituită garanția necesară, asigurând astfel transparență și claritate în întregul proces.