Noi date de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) cu privire la consumul de electricitate din România.
Cum a evoluat consumul de energie electrică în ţara noastră în primele patru luni ale anului?
Potrivit celui mai recent raport al autorităţii, consumul naţional de energie electrică a scăzut cu 5,2% în perioada ianuarie – aprilie 2022, raportat la perioada similară a anului trecut.
Consumul clienţilor casnici a fost în scădere cu 3,2%, în timp ce consumul industrial a înregistrat o scădere mai importantă, respectiv un minus de 6,3%.
Totodată, producţia de electricitate a fost şi ea mai mică între lunile ianuarie şi aprilie ale acestui an, înregistrându-se o scădere cu 6,4%.
În topul producţiei de electricitate conduc hidrocentralele, care au produs 30% din totalul de energie electrică din România.
Urmează apoi centrala nucleară de la Cernavodă – 22%, turbinele eoliene – 18% şi centralele pe gaz – 9%.
Potrivit datelor prezentate de ANRE, importurile de energie electrică au scăzut cu 13%, iar exporturile, cu 27%, în acelaşi interval menţionat, transmite Agerpres.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.
Miercuri, 13 iulie, ANRE a acordat autorizaţii de înfiinţare pentru noi capacităţi energetice în România
Pe de altă parte, reamintim că, în cursul acestei săptămâni, comitetul de reglementare al ANRE a decis să acorde autorizaţii de înfiinţare pentru noi capacităţi energetice de 167 MW.
Este vorba despre autorizaţia de înfiinţare pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Termoelectrică în Cogenerare Midia Năvodari, cu puterea electrică instalată de 77,8 MW şi maximal debitată de 16,3 MW, acordată societăţii Rompetrol Energy SA, cu durata de valabilitate de 26 de luni, şi acordarea autorizaţiei de înfiinţare pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala electrică fotovoltaică (CEF) Oradea, cu puterea electrică instalată de 90,035 MW şi maximal debitată de 86,565 MW, societăţii Eco Sun Oradea, cu durata de valabilitate de 15 luni.
Toate autorizaţiile de înfiinţare acordate vor contribui, ulterior punerii în funcţiune a capacităţilor energetice, la creşterea puterii electrice instalate în Sistemul Energetic Naţional.
ANRE continuă analiza capacităţilor de producere a energiei electrice şi publică, în mod regulat, pe pagina proprie de internet, rapoarte detaliate privind situaţia actualizată a puterilor instalate.