Modificarea preţurilor din domeniul energiei va afecta selectiv consumatorii industriali. În schimb, clienţii casnici vor fi scutiţi de majorări de tarife la electricitate şi gaze în anul electoral 2008.
Decizia, luată în prag de Sărbători şi la câteva zile de intrarea în anul electoral, s-a impus de la sine. În comitetul de reglementare de săptămâna trecută, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au preferat să amâne pentru luna ianuarie 2008 decizia unei modificări a preţurilor la gaze, iar la energie electrică s-a stabilit că nu se va opera nicio creştere pentru consumatorii casnici. Cât din această strategie se bazează pe considerente de imagine politică şi cât pe calcul economic se va vedea curând în situaţiile financiare ale companiilor energetice.
„Menţinerea nemodificată a preţurilor pentru populaţie a fost posibilă deoarece a crescut ponderea energiei nucleare în coşul reglementat“, au explicat surse din ANRE. Intrarea în exploatare a Unităţii 2 de la Cernavodă a făcut posibilă reducerea cantităţilor de energie produse de unele dintre centralele în regim de cogenerare (ce livrează şi energie electrică, şi termică), care aveau costuri ridicate. Practic, ponderea energiei nucleare va fi de 18% în coşul energetic naţional. În acelaşi timp, au fost diminuate preţurile cu care vând energia electrică centralele în cogenerare, pentru că trebuie stimulată menţinerea pe piaţă a capacităţilor de înaltă eficienţă.
În schimb, pentru consumatorii industriali, vor fi aplicate modificări ale preţurilor energiei electrice care vor aduce creşteri pentru unii şi scăderi pentru alţii. Aceasta, din cauză că, de la 1 ianuarie 2008, se va trece la diferenţierea preţurilor energiei electrice destinate consumatorilor industriali pe cele opt zone de distribuţie existente la nivel naţional. Astfel, în unele zone preţurile pentru agenţi economici vor creşte diferenţiat în marja de 1%-1,7%, în timp ce pentru cei din alte zone se va înregistra o scădere de 0,5%.
Termocentrala Doiceşti riscă să îngheţe în această iarnă
În cadrul preţurilor finale ale energieia electrice se vor opera modificări privind tariful de transport, care va creşte în medie cu circa 3%, şi tarifele pentru servicii de sistem, unde majorarea depăşeşte 20%, în timp ce la preţurile producătorilor creşterea medie este de 6%. În ceea ce priveşte tarifele de distribuţie, acestea vor creşte pentru energia furnizată la înaltă tensiune şi vor scădea pentru cea de joasă tensiune.
Aşa cum prevăd contractele de privatizare ale societăţilor de distribuţie, de anul viitor se intră în cea de-a doua etapă de reglementare a tarifelor, ce se va derula în intervalul 2008-2012. Surse din piaţă ne-au declarat că, în urma discuţiilor, care au durat mai bine de două luni, distribuitorii şi ANRE au ajuns „oarecum“ la un consens privind noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru acest tip de serviciu.
Reprezentanţii societăţilor de distribuţie nu şi-au ascuns însă nemulţumirea faţă de modificările stabilite de ANRE prin noua metodologie de calcul. „Vom consulta avocaţii, iar anul viitor, în ultimă instanţă, vom da în judecată ANRE, pentru că altfel nu avem posibilitatea de a apăra drepturile acţionarilor noştri“, a declarat recent Jan Veskrna, director general al CEZ România. De altfel, reprezentantul CEZ anticipase că există posibilitatea ca aplicarea unei majorări a preţului energiei electrice pentru populaţie să fie amânată pentru data de 1 aprilie.
Măsurile care stau în spatele menţinerii preţului energiei vor avea consecinţe directe asupra producătorilor. De exemplu, Nuclearelectrica a fost nevoită să îşi retragă de pe piaţa liberă ofertele de vânzare a energiei, pentru a putea acoperi consumurile din coşul reglementat. Pe de altă parte, se prevede că termocentrala Doiceşti, care are un preţ ridicat de producţie, să nu mai funcţioneze deloc în perioada de iarnă, în ciuda riscului major al îngheţării instalaţiilor.
«Vom consulta avocaţii, iar anul viitor, în ultimă instanţă, vom da în judecată ANRE.»
Jan Veskrna, director general, CEZ România
Gazele, sub presiune
În privinţa gazelor naturale, nu este o surpriză că decizia a fost amânată, având în vedere că analizele efectuate de ANRE au evidenţiat necesitatea unei creşteri semnificative a preţurilor. Printr-un comunicat, ANRE a informat că se continuă discuţiile cu operatorii din sector pentru a se identifica soluţii de diminuare a impactului majorării preţului gazelor naturale din import şi al ajustării tarifelor de distribuţie. Cei doi mari distribuitori de gaze au subliniat nevoia creşterii preţului la consumatorul final. E.ON Gaz România (fosta societate Distrigaz Nord) a estimat că preţul gazelor pentru populaţie ar trebui să urce cu 10% în luna ianuarie 2008 şi cu 30% pe întregul an, cauza fiind saltul preţului gazului de import.
Şi reprezentanţii Distrigaz Sud apreciază că este necesară creşterea, în contextul angajamentului ţării noastre de a alinia preţurile din producţia internă la cele din import. Pentru trimestrul I din 2008, se estimează că preţul gazelor din import va ajunge la 370 USD/1.000 mc faţă de 310-315 USD/1.000 mc, cât este în prezent, ceea ce înseamnă o creştere de minimum 17%. Specialiştii pieţei consideră că una dintre soluţiile prin care se poate limita impactul preţului gazelor din import este reducerea cantităţilor importate şi utilizarea unei cantităţi mai însemnate din cele înmagazinate.