ANRE a introdus noi reguli pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice la rețelele de interes public
ANRE a informat că, pe 30 iulie 2024, Comitetul de reglementare a aprobat în unanimitate Ordinul care stabilește Metodologia pentru alocarea capacității rețelei electrice destinate racordării locurilor de producere a energiei electrice.
”Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate în data de 30.07.2024 Ordinul pentru aprobarea Metodologiei privind alocarea capacităţii reţelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, precum şi pentru modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei privind racordarea utilizatorilor la reţeaua electrică de interes public, punând în aplicare dispoziţiile art. 25 alin. (2^2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare”, anunţă ANRE.
Metodologia vizează stabilirea regulilor pentru alocarea capacităților disponibile prin licitație, în scopul racordării locurilor de producere și/sau de consum cu puteri instalate de 5 MW sau mai mari.
Această reglementare va înlocui actualul sistem care impune solicitarea de racordare să participe la lucrările de întărire a rețelelor electrice din amonte de punctul de racordare.
În schimb, va fi introdus un mecanism bazat pe licitație pentru alocarea capacității rețelei electrice.
Dezvoltarea și gestionarea platformei pentru licitații, precum și organizarea activităților aferente, sunt responsabilitățile operatorului de transport și sistem.
Metodologia va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026 și se va aplica pentru:
- Racordarea locurilor de producere și/sau consum, inclusiv cu instalații de stocare noi, cu o putere instalată de cel puțin 5 MW, fie pentru instalațiile de producere a energiei electrice, fie pentru cele de stocare;
- Acordarea unui supliment de putere pentru evacuare, în cazul amplasării de noi instalații de producere a energiei electrice sau de stocare, cu o putere instalată de cel puțin 5 MW, la un loc de producere sau consum existent;
- Racordarea unor instalații de producere a energiei electrice sau de stocare cu o putere instalată de cel puțin 5 MW la un loc de consum existent.
Prin intermediul acestui mecanism, sumele obținute din licitații pentru lucrările suplimentare necesare dezvoltării rețelei electrice, care sunt esențiale pentru satisfacerea cererilor de alocare de capacitate, vor fi folosite de operatorii de rețea pentru extinderea și îmbunătățirea rețelelor electrice.
De asemenea, ordinul actualizează prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013 și modificările ulterioare, inclusiv actele subsecvente.
Printre măsurile revizuite se numără introducerea unei garanții financiare de 5% în avizele tehnice de racordare pentru locurile de producere și/sau consum cu puteri instalate mai mari de 1 MW.
Aceasta se aplică indiferent dacă soluția de racordare implică lucrări de întărire în rețelele electrice de din amonte de punctul de racordare sau nu.
Președintele ANRE a explicat că noua metodologie se axează pe alocarea capacității disponibile a rețelei electrice prin intermediul unor metode de piață
„Noua Metodologie are în vedere alocarea capacităţii disponibile a reţelei electrice prin metode de piaţă, şi promovează un mecanism ce asigură un mediu concurenţial care oferă o mai bună predictibilitate în sistemul energetic. Am văzut, în practică, că există situaţii în care participanţi la piaţă care solicită aviz tehnic de racordare nu mai finalizează investiţia pentru care l-au solicitat.
Ne dorim să vedem mai mulţi megawaţi instalaţi în reţele, care să genereze energie ieftină, astfel că, prin noile reglementări aprobate ne-am propus să construim un mecanism nou, îmbunătăţit, prin care să asigurăm un cadru concurenţial pentru investitorii serioşi şi să eliminăm eventuale încercări de speculă în vederea securizării racordării unor capacităţi, a declarat George Niculescu, preşedintele ANRE.