Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va face recurs la decizia Tribunalului Bucureşti a de obliga instituţia să facă publice contractele încheiate cu Petrom (SNP) pentru explorarea şi exploatarea în platforma continentală a Mării Negre. "Într-un fel suntem obligaţi să facem recurs, e sarcină de serviciu. Încă nu am primit decizia tribunalului", a declarat, marţi, preşedintele ANRM, Alexandru Pătruţi, la conferinţa Mediafax Talks about Energy. Pătruţi a afir
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va face recurs la decizia Tribunalului Bucureşti a de obliga instituţia să facă publice contractele încheiate cu Petrom (SNP) pentru explorarea şi exploatarea în platforma continentală a Mării Negre.
„Într-un fel suntem obligaţi să facem recurs, e sarcină de serviciu. Încă nu am primit decizia tribunalului”, a declarat, marţi, preşedintele ANRM, Alexandru Pătruţi, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.
Pătruţi a afirmat, luni, că ANRM nu are „nicio problemă” să facă publice acele acorduri, însă nu poate prezenta informaţiile înainte de a primi acceptul companiei petroliere.
Instanţa a decis că ar trebui să fie publicat contractul
Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, să oblige ANRM să facă publice datele legate de contractele de explorare şi exploatare în platforma continentală a Mării Negre încheiate cu Petrom, cerute de Societatea Academică din România (SAR), care a iniţiat procesul.
SAR a arătat că ANRM a „refuzat sistematic” să prezinte date legate de aceste contracte privind resursele publice.
Decizia Tribunalului Bucureşti în cauza în care SAR a chemat în judecată ANRM pentru refuzul de a face publice contractele de exploatare ale Petrom în Marea Neagră nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la data de 9 noiembrie, atunci când a fost comunicată în şedinţă publică.
Petrom operează două perimetre offshore (Histria XVIII şi Neptun XIX), însumând o arie de 13.880 kilometri pătraţi. Compania deţine în România licenţe de explorare pentru 15 perimetre de uscat şi două perimetre marine, cu o suprafaţă totală de 59.100 kilometri pătraţi. La începutul lui august, vaporul GeoCeltic (foto), contractat de Petrom şi Exxon, a început explorarea seismică a perimetrului Neptun.
Potrivit companiei petroliere, 25% din producţia de gaze provine din exploatările offshore. Petrom a produs anul trecut 5,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Compania Petrom, controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, este cel mai mare producător de petrol din România şi împreună cu compania de stat Romgaz Mediaş asigură circa două treimi din consumul de gaze naturale la nivel naţional, de circa 17 miliarde metri cubi anual.
Sursa: Mediafax