Compania italiana a fost desemnata castigatoare a licitatiei pentru achizitia a 44 de motoare de inductie si 35 de aparate de monitorizare pentru temperaturi si vibratii. Echipamentele vor fi utilizate pentru controlul si supravegherea transportului produselor petroliere prin sistemul national de conducte. Proiectul de modernizare a acestui sistem are in vedere atat eliminarea pierderilor prin conducte (prin implementarea programului SCADA), cat si posibilitatea interconectarii retelei de transport prin conducte cu magistrala Constanta-Trieste, in cazul in care aceasta va fi construita.
Licitatia pentru echipamentele electrice a durat peste opt luni si au mai participat: ABB (Elvetia), ALSTOM (Franta), SCHDRCH (Germania), precum si alte firme mai putin cunoscute pe piata mondiala. Castigatorul licitatiei, Ansaldo Sistemi Industriali (ASI), face parte din grupul de firme Ansaldo, prezent pe piata din Romania de peste 20 de ani. Recent, firma italiana a obtinut un contract de aproximativ patru milioane de marci germane pentru livrarea a 16 etansari pentru imbinarea conductelor speciale de transport cu diametre mari, produse petroliere sau gaze naturale. Tot ASI a furnizat in Romania motoarele electrice cu inductie de mare tensiune de la unitatile 1 si 2 ale Centralei Nucleare Electrice de la Cernavoda.
Dupa semnarea contractului cu Conpet, reprezentantul firmei italiene, Adriano Rongati, a declarat ca activitatea Ansaldo pe piata romaneasca este determinata atat de calitatea produselor, cat si de faptul ca Romania este tratata ca un partener cu potential de absorbtie pentru astfel de produse, deoarece este necesara adaptarea infrastructurii de transport produse petroliere si gaze la normele UE.