Ansamblul lui Brâncuși din Târgu Jiu, inclus pe lista Patrimoniului UNESCO. Ce spun Raluca Turcan şi Marcel Ciolacu

masa tacerii poarta sarutului targu jiu

SURSA FOTO: Primăria Târgu Jiu

Este o zi istorică pentru cultura românească. Ansamblul realizat de Constantin Brâncuşi în Târgu Jiu, dar şi Frontierele Imperiului Roman – Dacia au fost ambele acceptate pe lista Patrimoniului UNESCO. Ce înseamnă asta, mai exact?

Ansamblul „Calea Eroilor” din Târgu Jiu şi Frontierele Imperiului Roman – Dacia, incluse oficial în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

În cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO desfășurată la New Delhi, India, două dosare din România au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman – Dacia.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a anunțat pe Facebook că această recunoaștere reprezintă o validare internațională de cel mai înalt nivel pentru opera lui Constantin Brâncuși și pentru patrimoniul cultural românesc.

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari artiști români, a lăsat la Târgu Jiu un tezaur cultural care devine acum un bun al umanității. Acest ansamblu monumental, creat între 1937 și 1938 pentru a comemora sacrificiul eroilor români în Primul Război Mondial, este o fuziune între sculptura monumentală abstractă, arhitectura peisajului și inginerie. Recunoașterea UNESCO subliniază valoarea universală a acestui sit cultural, care va fi protejat și păstrat pentru generațiile viitoare.

România a depus dosarul de nominalizare pentru „Calea Eroilor” în ianuarie 2018, iar după evaluarea ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), dosarul a fost aprobat în 2023. Misiunea tehnică de evaluare a avut loc în perioada 19-23 iulie 2023, confirmând autenticitatea și integritatea ansamblului.

„Tezaurul pe care Constantin Brâncuși l-a lăsat românilor la Târgu Jiu devine oficial bun cultural al umanității. Se confirmă astfel valoarea universala excepțională a acestui sit cultural, demn de admirație și protecție internațională.

Recunoașterea primită azi ne obligă să protejăm Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, să-l păstrăm intact pentru generațiile viitoare și pentru memoria culturală a umanității. Este un angajament pe care țara noastră îl ia la nivel național, dar și la nivel local, în orașul în care a fost creat ansamblul monumental”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Frontierele Imperiului Roman – Dacia

De asemenea, teritoriul vechii Dacii, parte a lumii romane, a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acest segment, cel mai mare al Frontierelor Imperiului Roman, reprezintă un important schimb de valori umane și culturale de la apogeul Imperiului Roman, reflectând dezvoltarea arhitecturii militare și competențelor tehnice romane.

Nominalizarea pentru Frontierele Imperiului Roman – Dacia a fost depusă în ianuarie 2023, iar misiunea tehnică de evaluare a avut loc în august 2023. Acest sit atestă extinderea maximă a puterii Imperiului Roman și manifestarea fizică a politicii sale imperiale.

„Totodată, România marchează astăzi o reușită cu semnificații profunde! Teritoriul vechii Dacii a fost parte a lumii romane, geneza națiunii noastre fiind strâns legată de Roma și de Imperiul Roman. Prin urmare, suntem în fața unui act cultural și identitar, care ne face mai conștienți de trecutul nostru și, în același timp, reamintește tuturor influența majoră a Romei asupra lumii în perioada antică.

România se alătură astfel, cu mândrie, marii familii a Frontierelor Imperiului Roman în nobila misiune de a valorifica acest patrimoniu de valoare universală excepțională”, mai precizează ministrul Culturii.

Raluca Turcan a mulțumit Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO și ICOMOS pentru colaborarea constantă, precum și experților și instituțiilor implicate în procesul de nominalizare, subliniind importanța acestui succes pentru patrimoniul cultural și identitar al României.

Mesajul premierului Marcel Ciolacu

Un mesaj a venit imediat şi din partea premierului Marcel Ciolacu.

Şeful Guvernului subliniază că această includere pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă o oportunitate pentru Târgu Jiu și regiunea Olteniei de a atrage vizitatori din întreaga lume.

„După 33 de ani de demersuri, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, a intrat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Această recunoaștere internațională reprezintă atât un tribut artistic profund pentru valoarea operelor marelui Constantin Brâncuși, cât și o oportunitate pentru Târgu Jiu și regiunea Olteniei de a atrage vizitatori din întreaga lume, care să se conecteze cu istoria și tradițiile românești.

Felicitări tuturor celor care au contribuit la această reușită!”, a transmis Marcel Ciolacu.