Cheltuielile suportate de societatile de valori mobiliare si de investitorii care isi plaseaza banii i actiuni cotate pe piata Rasdaq vor spori i perioada urmatoare. Asta a fost singura solutie pe care ANSVM, i calitate de actionar unic, a gasit-o pentru a creste volumul icasarilor societatii de administrare a sistemului de tranzactionare extrabursiera - Rasdaq SRL. Valoarea abonamentului achitat de SVM-uri pentru un terminal conectat la serverul pietei a crescut de la 50 de dolari la 100 de dol
Cheltuielile suportate de societatile de valori mobiliare si de investitorii care isi plaseaza banii i actiuni cotate pe piata Rasdaq vor spori i perioada urmatoare. Asta a fost singura solutie pe care ANSVM, i calitate de actionar unic, a gasit-o pentru a creste volumul icasarilor societatii de administrare a sistemului de tranzactionare extrabursiera – Rasdaq SRL. Valoarea abonamentului achitat de SVM-uri pentru un terminal conectat la serverul pietei a crescut de la 50 de dolari la 100 de dolari. Valoarea abonamentului scade pentru terminalele suplimentare. Noile valori vor fi aplicate icepind cu 1 mai, deci vor fi facturate icepind cu luna iunie.
Comisioanele percepute de Rasdaq SRL sunt i prezent de 0,07 % din valoarea tranzactiei la cumparare si 0,15 % la vinzare. Surse din rindul operatorilor sustin ca icepind cu luna mai, aceste comisioane vor creste la 0,1 % si respectiv 0,2 %. in mod special, pentru ofertele publice, unde valorile tranzactionate sunt mari, comisionul perceput de Rasdaq SRL este de 0,0375 % din valoarea totala a tranzactiei. Directorul general al societatii Rasdaq SRL, Anca Dumitru, precizeaza ca firma ofera periodic reduceri societatilor de valori mobiliare, i functie de nivelul activitatii. Anca Dumitru considera ca majorarea taxelor este cauzata de reducerea valorii tranzactiilor pe piata extrabursiera. „Bugetul pentru anul 2001 aferent sistemului de tranzactionare Rasdaq este constituit la nivelul anului precedent (13 miliarde de lei). in total, institutiile pietei Rasdaq au costat i anul 2000 aproximativ 32 de miliarde de lei, deci cheltuielile cu sistemul de tranzactionare reprezinta doar 40% din totalul cheltuielilor”, afirma directorul general al Rasdaq SRL.
Companiile cotate nu platesc serviciile
O mare parte dintre operatorii activi pe piata de capital sustin ca o solutie pentru a creste icasarile societatii de administrare a sistemului de tranzactionare este perceperea unei taxe pentru societatile listate. Cu toate acestea, de fiecare data cind aceasta propunere a fost prezentata i sedintele ANSVM, ea a fost respinsa. Mai mult, membrii ANSVM se feresc sa comenteze prea mult pe marginea acestei alternative. Ei se multumesc sa afirme ca managerii societatilor listate nu au iteles ica ce oportunitati au prin listarea pe piata. Doar 2-3 operatori, care au prins curaj numai prin promisiunea de a ramine anonimi, au avut curajul sa afirme ca „… societatile listate beneficiaza de serviciile Rasdaq si nu invers. in consecinta, normal ar fi ca ele sa plateasca aceste servicii, pentru ca piata de capital nu este societate de binefacere”. Concret, daca ANSVM ar stabili o taxa pentru listarea pe piata Rasdaq, companiile ce nu o vor plati ar putea fi delistate. Dar Legea societatilor comerciale le obliga sa fie cotate pe o piata, si cum alta piata de valori mobiliare mai toleranta nu exista, acestea vor fi obligate sa plateasca taxa.
Taxe mari si multe pentru „cupoane mici”
Interesant este faptul ca atitudinea indiferenta a managerilor companiilor cotate este tolerata de cei care suporta o mare parte din cheltuielile de tranzactionare, respectiv SVM-urile. Pentru a deveni membru ANSVM, o SVM plateste o cotizatie anuala de 7,5 milioane de lei. La aceasta cotizatie se adauga o taxa de 0,025 % din valoarea tranzactiilor efectuate pe piata Rasdaq de acea societate de valori mobiliare. La aceste cheltuieli se adauga si cele pentru transferul de date asigurat prin Logic Telecom. Cheltuielile de telefonie si transfer de date se ridica la aproximativ 600 de dolari lunar, din care peste 90 % reprezinta abonamentul la Logic Telecom. Pentru o tranzactie cu o valoare mai mare de 300.000 de lei, SNCDD percepe un comision de 7.500 lei plus 0,075 % din valoarea tranzactiei. La aceasta taxa se adauga si o taxa lunara de 2,25 milioane lei pentru contul deschis SVM-ului la SNCDD. Lista taxelor percepute nu se icheie aici. Transferul din registrul actionarilor costa 7.500 lei, indiferent de numarul si valoarea actiunilor transferate, iar CNVM beneficieaza de 0,08 % din valoarea tranzactiei de cumparare. Daca la acest numar impresionant de taxe si comisioane mai adaugam si impozitul pe profitul obtinut din tranzactiile cu actiuni (1%) si taxele postale pentru efectuarea platilor (SVM-urile sunt obligate sa efectueze platile prin posta), atunci putem considera ca aici sunt adevaratele motive pentru care investitorii stau departe de piata de capital.
Comisioane percepute de Rasdaq din 1 mai 2001
· 0,07% la cumparare
· 0,2% la vinzare
· 0,0375% la oferte publice
· taxa fixa terminal : 100 USD (taxa scade la abonamente pentru terminale suplimentare)
Rasdaq SRL este considerata o societate de administrare a unui sistem de tranzactionare. De aceea, scopul urmarit nu este profitul, avind i vedere ca actionarul unic este ANSVM. SVM-urile membre ANSVM intentioneaza sa mentina nivelul comisioanelor si al abonamentului pentru terminale la nivelul de acoperire a bugetului stabilit pentru Rasdaq SRL pentru 2001. Daca volumul tranzactiilor creste pe piata de capital, este posibila scaderea procentuala a comisioanelor percepute de Rasdaq SRL.
Tranzactie realizata pe Rasdaq
Comisioane platite de client:
· maximum 8% la SVM · 7.500 lei transferul din registru · 7.200 lei taxe postale · 1% impozit pe profit (daca exista)
Comisioane platite de SVM, din cei 8%:
· 0,2% pentru Rasdaq SRL · 100 USD abonament lunar terminal la Rasdaq · 7.500 lei plus 0,075% din valoarea tranzactiei la SNCDD · 2,25 milioane lei lunar pentru cont la SNCDD · 0,08 % (numai la cumparare) la CNVM · 0,025% la ANSVM
· 7,5 milioane lei cotizatie anuala la ANSVM
· aprox. 500 USD lunar la Logic Telecom