Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a raportat existenţa a 60 de focare active de pesta rumegătoarelor mici (PRM) la nivel naţional. Cele mai multe se află în judeţul Tulcea.
Din totalul focarelor active:
- 8 sunt în exploataţii comerciale,
- 14 în exploataţii comerciale de tip A,
- 37 în exploataţii nonprofesionale,
- un focar se găseşte într-o stână.
Cele mai multe focare de pesta oilor se află în judeţul Tulcea
În focarele afectate de pesta rumegătoarelor mici se regăsesc 232.927 de animale, conform Bazei Naţionale de Date a Sistemului de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (BND-SNIIA).
După cum informează sursa citată, în judeţul Tulcea sunt 49 de focare distribuite în 10 localităţi, dintre care:
- 7 în exploataţii comerciale,
- 14 în exploataţii comerciale de tip A
- 28 în exploataţii nonprofesionale.
Este vorba de un total de 212.973 de animale.
Ce alte zone sunt lovite de această boală
În judeţul Constanţa sunt nouă focare în şase localităţi, toate în exploataţii nonprofesionale, cu un total de 6.865 de animale.
În judeţul Timiş există un singur focar într-o exploataţie comercială, cu 12.500 de animale. În judeţul Ialomiţa este un focar într-o stână, cu 589 de animale.
În contextul actual al evoluției pestei rumegătoarelor mici (PRM) în România, ANSVSA a venit cu o informație. Ea este adresată operatorilor economici care desfășoară sau intenționează să desfășoare comerț intracomunitar sau export cu animale vii din specia ovină și caprină.
Astfel, pe durata acestei epidemii, vor trebui să respecte reguli suplimentare pe lângă cerințele obișnuite de certificare sanitar-veterinară. Aceste măsuri suplimentare includ obligații stricte de testare.
Recomandările venite ANSVSA
De asemenea, ANSVSA continuă să lucreze la renegocierea condițiilor sanitare veterinare atât cu țările de destinație actuale, cât și cu altele noi.
Autoritatea solicită operatorilor economici din România implicați în comerțul cu rumegătoare să acorde o atenție deosebită instrucțiunilor primite de la instituție prin intermediul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene. Acest lucru e necesar pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici împotriva acestei boli.
ANSVSA subliniază că orice suspiciune de boală trebuie notificată de urgență la DSVSA județene.
Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală severă. Deși nu afectează oamenii, ea reprezintă o amenințare majoră pentru rumegătoarele mici, cum ar fi oile și caprele. În cazul animalelor infectate, rata mortalității poate atinge până la 70%.