Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în perioada 27 iunie-8 august, au fost verificate 1.314 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică din cele 1.331 câte există la această dată catagrafiate.
Au fost aplicate 283 de sancţiuni în valoare de 2.807.600 lei. Au fost emise o ordonanță de interzicere a activității şi patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii.
De asemenea, a fost confiscată şi trimisă către neutralizare o cantitate de 1.107,3 kg de produse alimentare, care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare.
Peste șase tone de produse alimentare expirate de 3 ani, descoperite la Costinești, erau destinate consumatorilor, prin diverse locații de alimentație publică.
În urma unor sesizări primite de Secția Regională de Poliție Transporturi (SRPT) Constanța și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), echipe de control mixte aflate sub coordonarea SRPT Constanța, din care au mai făcut parte ANPC – comisarii Comandamentului Litoral 2022, ANAF, Jandarmeria Română și ITM, au descins la 5 puncte de lucru și o curte interioară ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL, din Costinești. Activitățile menționate s-au desfășurat în cadrul unui dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanța – Biroul de Investigarea Fraudelor.
„În ultimii patru ani de zile am încercat să pătrundem în curtea interioară administrată de acest operator economic, rămânând de fiecare dată în afară. Iată că anul acesta, într-un dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanța – Biroul de Investigarea Fraudelor, s-a emis un mandat de percheziție ce a putut sparge, la propriu, toate ușile și porțile ce până acum ne-au ținut departe de adevăr. Aveam informații, dar nu le-am putut fructifica!”, a declarat Horia Constantinescu, președinte ANPC.
Acesta a mai adăugat că împreună cu alte structuri ale statului, au dovedit că informațiile primite sunt adevărate. „Se cumpără marfă imediat înainte de expirare sau chiar după, se scoate din ambalaj și se distribuie către punctele de lucru, fiind folosită la prepararea mâncării, ce se servește consumatorilor. Tone de carne și sute de kilograme din alte materii prime au fost identificate și scoase de la consum! Eu cred că legile trebuie modificate în funcție de aceste situații! Mult mai aspre, amenzi și condamnări mai mari! Aici vorbim de o situație ce trebuia să conducă la reținerea celor vinovați!”, a adăugat președintele ANPC.