Conform datelor citate, în intervalul menţionat, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. 

Astfel, au fost verificate 492 de unităţi localizate în cele şapte zone de interes turistic, respectiv: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. Controalele s-au desfăşurat în: 219 restaurante, opt pizzerii, 54 de unităţi tip fast-food, 18 braserii, 30 unităţi tip bufet, 17 baruri, un snack bar, două unităţi tip catering, 10 cantine din tabere şcolare, trei pensiuni, 84 de magazine alimentare, 10 cofetării/patiserii, 22 laboratoare cofetărie patiserie, trei rulote, cinci unităţi comercializare produse congelate, trei depozite alimentare, o tonetă de îngheţată şi două autoutilitare. 

Potrivit ANSVSA, în urma controalelor, au fost aplicate 78 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 167.600 de lei şi au fost emise patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru trei restaurante şi o unitate tip pizzerie. 

Pe lista neconformităţilor constatate s-au regăsit: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, neanunţarea de către operatorul economic a începerii activităţi supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. 

În plus, la solicitările Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa (CJPC Constanţa), echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la mai multe unităţi din judeţ, unde în urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate, au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 9.000 de lei şi au retras de la comercializare 678 kg de produse alimentare nedestinate consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. 

Totodată, la solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ Constanţa) – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE), inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat acţiuni comune de control în staţiunea Venus, unde în urma controalelor au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru două restaurante, cu amenzi în valoare de 5.500 de lei. Au fost retrase de la vânzare 72 de kg produse alimentare, improprii consumului uman şi dirijate către o unitate specializată pentru neutralizare. 

De asemenea, în perioada controalelor, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 984 kg de produse alimentare. 

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival (0786.577.007), unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Numărul de telefon va funcţiona în paralel cu Call – Center-ul ANSVSA, respectiv 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

AGERPRES