ANSVSA a făcut 11.628 de controale
În total, ANSVSA a efectuat 11.628 de controale la nivel național, în unități din industria alimentară de origine nonanimală. În urma acestor acțiuni, s-au aplicat amenzi contravenționale care însumează 2.272.400 de lei. Statistica arată că una din 40 de verificări a dus la sancționarea unităților neconforme.
Probleme de igienă și etichetare
Pe lângă amenzile financiare, inspectorii au emis 186 de avertismente pentru nereguli precum:
- lipsa trasabilității produselor,
- etichetare incorectă,
- nerespectarea normelor HACCP,
- deficiențe în igiena spațiilor de producție,
- neconformități privind instruirea personalului.
Au fost prelevate probe de produse alimentare
În cadrul verificărilor, au fost prelevate probe de produse alimentare pentru analize de laborator. Scopul a fost verificarea conformității cu standardele în vigoare, în special în ceea ce privește prezența reziduurilor de pesticide și alți contaminanți.
Acțiunile desfășurate fac parte din Programul Național de Supraveghere și Control al ANSVSA pentru anul 2025. Obiectivele principale sunt prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică și consilierea operatorilor economici în vederea conformării la normele în vigoare.
Controalele continuă
ANSVSA atrage atenția că astfel de controale vor continua și în lunile următoare, iar operatorii din industria alimentară sunt încurajați să respecte cu strictețe regulile de igienă, siguranță și etichetare, pentru a evita sancțiunile și a proteja consumatorii.
În noiembrie s-au efectuat controale sectorul produselor alimentare de origine nonanimală
În luna noiembrie 2024, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat controale în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală, vizând operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte produse alimentare.
În perioada respectivă, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, au realizat 10.725 de controale în unități din industria agroalimentară. În urma acestora, au fost aplicate 125 de avertismente și 160 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.281.200 de lei.
Ce s-a vizat
Aceste acțiuni fac parte din Programul de supraveghere și control al ANSVSA pentru anul 2024 și au vizat următoarele aspecte esențiale:
- Respectarea cerințelor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților alimentare;
- Întreținerea și igienizarea corectă a spațiilor de manipulare a produselor alimentare;
- Condițiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime și produselor finite;
- Cerințele de trasabilitate, etichetare și controlul dăunătorilor;
- Implementarea corectă a procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol.