Cazul de antrax depistat în Ungaria nu are implicaţii asupra sănătăţii consumatorilor din România, a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Din informaţiile deţinute până în acest moment, cazul de antrax depistat de autorităţile din Ungaria, a apărut în urma unei sacrificări ilegale, într-o fermă la 160 de km de Budapesta, iar persoanele ar fi contractat boala în timpul sacrificării ilegale.
Potrivit ANSVSA, în România se face vaccinarea obligatorie împotriva antraxului, a tuturor speciilor receptive şi astfel se previne apariţia îmbolnăvirilor la om. În acest an, campania de vaccinare împotriva antraxului a fost demarată la începutul lunii mai, înainte ca animalele să fie scoase la păşunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună.
Potrivit ANSVSA, nu există nicio notificare în acest sens pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.
O infecţie cu antrax a fost identificată în carnea de vită din Estul Ungariei şi cinci persoane sunt monitorizate în spital, fiind suspectate că s-ar fi infectat cu antrax, a anunţat vineri Autoritatea sanitar veterinară din Ungaria (ANTSZ), transmite Reuters.
Infecţia a fost depistată în carnea de vită congelată, după ce două bovine au fost sacrificate ilegal într-o fermă din Tiszafured, un oraş din Estul Ungariei, aflat la aproximativ 160 km de Budapesta şi 120 de km de Oradea. Autoritatea sanitar veterinară din Ungaria a anunţat că a început vaccinarea animalelor care ar fi putut fi expuse la bacteria antrax.
Antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic dată fiind rezistenţa deosebită a sporilor şi transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.
Antraxul sau dalacul este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis. Această bacterie produce sporii care răspândesc infecţia. Boala este comună omului şi animalelor.
AGERPRES