Inspectorii sanitari veterinari au decis suspendarea activităţii pentru 11 unităţi de producţie, colectare, procesare, depozitare şi comercializare a peştelui şi produselor din pescuit iar o cantitate de 231 kilograme de peşte urmează să fie neutralizată.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în urma controalelor efectuate în perioada 30 octombrie – 17 noiembrie 2017, au fost emise şi 5 Ordonanţe privind Suspendarea Temporară a activităţii.
Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti, au desfăşurat 1.293 de controale în puncte de debarcare a peştelui, centre de colectare a peştelui, ferme de acvacultură cu centre de colectare a peştelui integrate, unităţi de procesare a peştelui şi produselor din pescuit autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, depozite independente care asigură stocarea peştelui şi produselor din pescuit şi magazine de desfacere a peştelui.
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 99 de amenzi contravenţionale şi 125 de avertismente în valoare totală de 148.670 lei.
Inspectorii ANSVSA au constatat deficienţe privind aplicarea programelor de igienizare a spaţiilor de producţie, deficienţe privind trasabilitatea, marcarea de identificare şi etichetarea peştelui destinat comercializării dar şi nerespectarea cerinţelor generale şi specifice de igienă referitoare la recepţia, manipularea şi procesarea peştelui şi produselor din pescuit.
AGERPRES