Evoluţia "bolii limbii albastre" a determinat ţări precum Iordania, Libia, Siria şi Israel să suspende exportul de bovine şi ovine din România, ceea ce înseamnă o pierdere de cel puţin 100 de milioane de dolari pentru ţara noastră.
"La finele acestei săptămâni sau cel târziu săptămâna viitoare vom putea primi protocoalele tehnice de colaborare şi de înţelegere cu Iordania, ceea ce ne va permite să stabilim anumite criterii prin care vom putea relua comerţul cu ovine vii în această ţară. Noi reprezentăm al doilea mare exportator de ovine către Iordania şi putem vorbi de pierderi importante pentru crescătorii de animale în condiţiile în care s-au blocat exporturile (din cauza 'bluetongue' – boala limbii albastre – n.r.). Cel puţin pe Iordania, exportul de ovine vii al României se ridică la 100 de milioane de dolari şi numai din acest punct de vedere vorbim de o pierdere însemnată pentru crescătorii de animale", a spus Mănăstireanu, citat de Agerpres.
Ţara noastră este al doilea mare exportator de carne către Iordania, după Australia, regatul iordanian importând anual din România între 300.000 şi 400.000 de ovine şi bovine.
Autorităţile vor primi săptămâna viitoare protocoalele tehnice de colaborare şi de înţelegere cu Iordania prin care va putea fi reluat comerţul cu ovine vii în această ţară, a declarat, miercuri, Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un seminar organizat de revista de specialitate Industria Cărnii.ro.
Acesta a precizat că Egiptul şi Iordania sunt ţări importante de export pentru România mai ales pe zona de ovine vii şi a cărnii de ovine.
"Egiptul şi Iordania sunt o piaţă interesantă pentru că nu există o piaţă de carne de ovine foarte bine conturată. Am fost acolo şi am discutat cu firme exportatoare şi cu reprezentaţii sectorului veterinar şi cred că avem o nişă interesantă pe zona cărnii de ovine", a mai spus Mănăstireanu.
În ceea ce priveşte demersurile României către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE) pentru a fi declarată ţară liberă de 'bluetongue', şeful ANSVSA a spus că deocamdată nu sunt îndeplinite toate condiţiile pentru că "temperatura de afară nu ne ajută".
"O să cerem la OIE declararea României drept ţară liberă de 'bluetongue' pe perioada sezonului rece, în momentul în care se îndeplinesc toate condiţiile, dar deocamdată temperatura nu ne ajută. În perioada următoare trebuie să avem temperaturi scăzute timp de 17 zile, trei nopţi să avem temperaturi sub zero grade Celsius şi să nu mai existe insecte active. După aceste supravegheri vom face comunicarea către OIE", a subliniat preşedintele ANSVSA.
Acesta a precizat că joi, 20 noiembrie, va avea loc Consiliul Consultativ la nivelul ANSVSA, la care vor participa reprezentanţii tuturor crescătorilor de animale şi unde se va discuta şi analiza strategia pentru 2015 în acest sector, inclusiv vaccinarea animalelor împotriva 'bolii limbii albastre' începând cu anul 2015.
"Boala limbii albastre" a debutat iniţial în ţările din jur, în iunie în Grecia, în iulie în Bulgaria, iar în august a apărut în Turcia şi în România, pe 22 august 2014 fiind diagnosticat primul caz în România, în judeţul Buzău.