Astfel, inspectorii sanitar-veterinari au verificat, în perioada 23 – 31 iulie, un număr 446 de unităţi, în cadrul acţiunii care are ca tematică respectarea normelor şi condiţiilor de igienă în unităţile de alimentaţie publică amplasate în locurile de agrement şi în incinta staţiilor de distribuţie a carburanţilor.
Controalele au vizat 226 de unităţi de alimentaţie publică, 149 de unităţi de comercializare a produselor alimentare, 57 de tonete sau rulote şi 17 cofetării sau laboratoare de cofetărie-patiserie, gelaterii sau unităţi de tip fastfood.
Ca urmare a deficienţelor constatate, inspectorii sanitari veterinari au aplicat 21 de amenzi, cu o valoare totală de 62.400 lei şi au retras de la comercializare 72 kg de legume şi fructe.
Cea mai mare amendă, de 45.000 de lei, a fost aplicată unui restaurant din judeţul Olt, unde inspectorii sanitari veterinari au descoperit că se valorificau produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat şi produse nemabalate şi neetichetate, pentru care nu se putea stabili provenienţa şi trasabilitatea. Produsele respective au fost confiscate şi denaturate
          
Printre neregulile constatate şi sancţionate se numără ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi a celor destinate nutriţiei animalelor (Constanţa, Dâmboviţa, Mehedinţi); depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare (Arad, Dâmboviţa, Dolj, Gorj Harghita); nerespectarea condiţiilor de igienă pentru produsele alimentare (Arad, Bacău, Braşov, Dâmboviţa); nerespectarea normelor sanitare veterinare în manipularea alimentelor (Braşov, Gorj, Harghita); neefectuarea periodică a acţiunilor de dezinfecţie (Arad, Maramureş, Sibiu); lipsa carnetelor de sănătate vizate la zi pentru personalul angajat (Ilfov); valorificarea de produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat, produse alimentare neetichetate şi neambalate, pentru care nu se putea stabili trasabilitatea.
Controalele ANSVSA cu această tematică se vor desfăşura până în luna septembrie.