Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), a sancţionat, marţi, cu somaţie publică, Antena Grup din cauza unei campanii incorecte împotriva RCS&RDS.
Membrii CNA au discutat, în şedinţa de marţi, adresele nr.6190/24.04.2012, nr.8039/16.05.2012 şi nr.15123/26.10.2012 de la S.C.RCS&RDS SA Bucureşti, în care societatea de cablu reclamă campania denigratoare a Antena Grup.
Potrivit Narcisei Iorga, membru CNA, Antena Grup nu a respectat principiul informării corecte, în timp ce prezentarea DIGI 24 a respectat aceste principii. Invocând art 3 din Legea Audiovizualului, art 64, 66 şi 67, aceasta a propus sancţionarea Antena Grup cu o somaţie publică.
Şi Florin Gabrea a spus că Grupul Intact a făcut o campanie politizată, cu afirmaţii ”grosolane”, în timp ce DIGI 24 a prezentat ‘rece’ ambele poziţii, şi a propus o amendă de 10.000 de lei, fiind susţinut şi de Alexandru Jucan.
Răsvan Popescu a subliniat însă că subiectul s-a discutat, fiind târziu să se ia o decizie sancţionatorie, eventual CNA trebuind să trimită o scrisoare de atenţionare Antena Grup.
Reprezentantul SC RCS&RDS SA, avocatul Cătălin Alexandru, a susţinut că Antena Grup a derulat, începând din primăvara anului trecut, o campanie de denigrare a operatorului de cablu, fără respectarea principiului audiatur et altera pars, şi a imparţialităţii jurnalistice. Acesta a solicitat CNA aplicarea unei amenzi maxime.
În replică, reprezentanta Antena Grup, Mirela Bomboe, a spus că subiectul a fost discutat de Consiliu, preşedintele CNA menţionând că membrii Consiliului nu au luat o decizie.
Bomboe a mai spus că operatorul de cablu a scos programele Antena Grup din grilă fără acordul Antenei şi fără înştiinţarea CNA, deşi avea un termen legal de 15 zile şi a arătat că CNA nu va putea lua în şedinţa de marţi o decizie, întrucât pe rolul instanţei există un proces pe acest subiect.
De asemenea, reprezentanta Antena Grup a semnalat că RCS&RDS a desfăşurat o campanie similară pe DIGI TV.
RCS-RDS a scos, în aprilie 2012, Antena 1 şi Antena 3 şi Euforia TV din grilă, motivul invocat de ‘cablişti’ fiind suma considerată prea mare, peste 7 milioane de euro, cerută de Antena Group pentru retransmiterea celor două posturi pe satelit.
‘RCS – RDS nu mai difuzează pe satelit posturile Antena 1 şi Antena 3. RCS-RDS nu poate accepta să plătească peste şapte milioane de euro pe an, sumă solicitată de Antena Group pentru difuzarea prin satelit a canalelor Antena 1 şi Antena 3. Cele două posturi au fost declarate în mod repetat ca fiind libere la retransmisie chiar de către reprezentanţii Antena Group’, potrivit unui comunicat de presă transmis de societatea de cablu.
Numărul de abonaţi DTH (cei care recepţionează grila retransmisă prin satelit) se ridică la aproape 1,5 milioane de telespectatori.
SURSA: Agerpres