Ne-am obisnuit deja cu spoturile publicitare prin care MobilRom, MobiFon si Cosmorom anunta ca aria de acoperire a semnalului GSM a atins o anumita pondere din suprafata tarii. Practic, dincolo de orice tarife sau oferte facute de companiile de telefonie mobila, se spune ca cel mai mult conteaza cat de bun este semnalul GSM de pe terminalul nostru. Nu de putine ori ne-am enervat, pe buna dreptate, ca nu putem apela prietenii atunci cand suntem la munte sau intr-o zona greu accesibila.
Profitabile sau nu, in ultimii patru ani au aparut mai multe tipuri de afaceri care se fac pe urma instalarii acestor sisteme de captare a undelor radio de tip GSM. Primul ar fi business-ul care tine de companiile ce furnizeaza antenele GSM, iar cel de-al doilea se refera la companiile sau persoanele fizice care inchiriaza sau vand terenurile unde urmeaza sa fie amplasate antenele sau, in limbaj tehnic, site-urile respective.
Potrivit datelor furnizate de operatori, in Romania exista in momentul de fata peste 3.500 de antene GSM. In mediul urban, cele mai cautate amplasamente pentru sistemele respective sunt terasele de bloc sau ale cladirilor cu cel putin sapte etaje. In mediul rural sunt cautate vechile castele de apa ale IAS-urilor, silozurile sau ridicaturi de pamant (movile). Exista insa situatii in care operatorul de telefonie este obligat sa ridice piloni de peste 20 de metri.
Contractele de inchiriere se fac pe 5-10 ani

Daniel Lavina, directorul tehnic al MobilRom, spune ca amplasarea sistemelor de captare a semnalului GSM se face in primul rand pe criterii economice. „In general, se pleaca de la un anumit obiectiv de acoperire a semnalului GSM, dupa care inginerii de sistem stabilesc locul unde vor fi amplasate antenele respective”, spune Daniel Lavina.
Astfel, spatiile unde se amplaseaza antenele sunt inchiriate pe o perioada cuprinsa intre cinci si zece ani. Valoarea chiriei platite proprietarilor poate ajunge la ordinul a mii de dolari lunar sau poate fi de 20-30 de dolari, bineinteles in functie de importanta zonei respective.
Mihai Stoicescu, administratorul unui bloc din zona Unirii, spune ca in 1997 a incheiat cu compania MobiFon un contract de inchiriere a unei parti din terasa blocului, pe o perioada de zece ani.
„La inceput am fost multumiti de valoarea contractului incheiat cu compania MobiFon. Cu banii respectivi am reparat cele trei scari ale blocului si am instalat interfon. Banii ramasi au fost impartiti in mod egal locatarilor, care au scapat de o parte din plata cheltuielilor pentru intretinere”, povesteste Stoicescu. El regreta insa faptul ca ar fi putut sa negocieze un contract cu o suma mai mare, tinand cont de zona unde este amplasat blocul. „Asta este, nu am stiut sa fim buni negociatori, asa ca va trebui sa ne multumim cu cat primim”, spune Mihai Stoicescu.
Exista insa si cazuri in care locatarii de ultimele etaje ale blocurilor nu sunt de acord cu amplasarea antenelor sau pretind o parte mai mare din chiria perceputa de asociatie.
„Pentru a nu exista nici un fel de probleme de ordin tehnic, cum ar fi inundatiile, incercam in general sa reparam mai intai terasele blocurilor si ulterior sa montam antenele”, spune Daniel Lavina.
Aurel Stancu este proprietarul unui siloz din judetul Prahova. El a incheiat in 1999 un contract cu MobilRom, prin care a permis operatorului de telefonie mobila sa-si instaleze o antena pe acoperisul silozului. „Pot spune ca sunt multumit de afacerea pe care am facut-o cu MobilRom. Castig anual 3.000 de dolari, bani care ma ajuta sa platesc cheltuielile curente ale societatii”, explica Stancu.
Furturi si pierderi de sute de mii de dolari

 

Nu intotdeauna lucrurile merg bine pentru companiile de telefonie mobila. Au existat cazuri in care acestea a trebuit sa mute antenele instalate, din cauza santajului la care au trecut proprietarii care au inchiriat terenul. „Am avut mai multe situatii de litigiu, motiv pentru care a trebuit sa plecam de pe amplasamentul respectiv. Totul a plecat de la pretentiile de marire a chiriei, care uneori au fost de 200%. Proprietarii au realizat ulterior amplasarii site-ului importanta investitiei realizate de MobilRom”, spune Lavina. Practic, in situatia in care proprietarul terenului taie alimentarea cu curent electric a zonei, pierderile suferite de companie sunt mult mai mari decat chiria pe care o plateste pe un an intreg.
Pierderile pot merge chiar si pana la o suta de mii de dolari, asa cum s-a intamplat in cazul MobilRom. „Am inchiriat un teren de la o societate de stat, dar ei nu ne-au anuntat ca suprafata respectiva este in litigiu. Ulterior, altcineva a devenit proprietarul terenului, asa ca a trebuit sa parasim amplasamentul. A reiesit o pierdere de 100.000 de dolari”, mai spune directorul tehnic al companiei franceze.
O alta problema de care s-au lovit companiile de telefonie este aceea a furturilor. Au existat situatii in care, la nici doua-trei zile dupa instalarea unei antene, au fost furate aproape toate instalatiile.
„Hotii cauta, in general, cuprul sau gardul imprejmuitor. Nu se sfiesc insa nici sa fure cablul optic sau chiar antenele in sine. Avem situatii in care inlocuim lucrurile furate o data la doua saptamani”, povesteste Daniel Lavina.     

O antena costa 15.000-100.000 USD

GSM (Global System for Mobile Communications) este un sistem de radiotelefonie numerica functionand in frecventa de 900 MHz si care utilizeaza o cartela cu memorie (SIM Card). Acest sistem este adoptat, in prezent, de peste 100 de tari din intreaga lume. In afara de calitatea fonica si de numarul mare de servicii oferite, sistemul permite unui abonat GSM sa apeleze sau sa fie apelat chiar si atunci cand se deplaseaza in afara tarii (roaming). Reteaua de telefonie mobila este formata din mai multe statii de baza. Acestea receptioneaza semnalul radio emis de un telefon mobil, pentru a transmite un apel catre destinatar, fie acesta un telefon mobil sau unul fix. O statie de baza contine in general trei antene, fiecare orientata pe cate o directie diferita. Ele sunt instalate, de preferinta, pe o structura existenta – o fatada, acoperisul unei cladiri inalte etc. – sau, cand nu este posibil altfel, pe un pilon special construit. Antenele emit unde cu o putere mai mare (10 W) decat telefonul celular in sine (2 W). Puterile emise sunt insa mult mai slabe fata de alte emisii, cum sunt cele ale emitatoarelor TV sau radio. Reprezentantii companiilor spun ca investitia pentru un sistem de captare a undelor variaza intre 15.000 si 100.000 USD.