Doctorul Anthony Fauci a spus că, din primele date, vaccinurile COVID-19 de pe piață ar putea să nu fie la fel de eficiente în protejarea împotriva tulpinilor mai contagioase ale coronavirusului. Principalul expert epidemiologic din SUA consideră însă că, în ciuda acestui aspect, probabil vor oferi suficientă protecție astfel încât să merite vaccinarea.
Noile date arată că vaccinurile COVID-19 de pe piață s-ar putea să nu fie la fel de eficiente în protejarea împotriva noilor tulpini mai contagioase ale coronavirusului, a declarat joi, consilierul pentru sănătate de la Casa Albă, dr. Anthony Fauci, conform CNBC.
Noile tulpini ale coronavirusului ce au apărut în diferite țări au dat oamenilor de știință unele motive de îngrijorare. Aceste variante, care au fost identificate în Regatul Unit, Africa de Sud și Brazilia par a fi mai transmisibile decât tulpinile anterioare, dar nu neapărat mai mortale.
Deși nu este de mirare că virusul suferă mutații, cercetătorii încearcă rapid să stabilească ce ar putea însemna aceste schimbări pentru vaccinurile dezvoltate recent și pentru terapiile împotriva bolii.
Varianta din Africa de Sud este îngrijorătoare
Primele descoperiri publicate indică faptul că varianta identificată în Africa de Sud, cunoscută sub numele de 501Y.V2, poate să evite anticorpii furnizați de unele tratamente contra COVID-19 și poate reduce eficacitatea actualelor vaccinuri disponibile.
Chiar dacă sunt mai puțin eficiente, probabil că vor oferi suficientă protecție pentru ca vaccinurile să merite făcute în continuare, a spus Fauci în timpul unui briefing de presă de la Casa Albă.
Ambele vaccinuri, de la Pfizer și Moderna, s-au dovedit a fi extrem de eficiente din start, ceea ce ar permite chiar o scădere a eficacității lor.
„Urmărim foarte atent tulpina din Africa de Sud, care este puțin mai îngrijorătoare, dar nu este ceva ce nu credem că putem rezolva”, a spus Fauci.
Anthony Fauci: Scăderea eficienței este un motiv în plus pentru vaccinare
O scădere a eficacității vaccinurilor ar fi un motiv mult mai întemeiat „pentru care ar trebui să vaccinăm cât mai mulți oameni posibil”. Mutațiile apar atunci când virusul se răspândește și se reproduce singur, care poate fi suprimat dacă sunt inoculați suficienți oameni împotriva bolii pentru a construi așa-numita imunitate a turmei, a explicat el.
„În concluzie îi acordăm o atenție deosebită. Există planuri alternative dacă trebuie să modificăm vreodată vaccinul. Nu este un lucru foarte greu, putem face asta având în vedere platformele pe care le avem ”, a spus Fauci.
Dr. Rochelle Walensky, noul director al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat marți că, deși crede că vaccinurile vor funcționa împotriva acestor variante, este posibil să nu fie la fel de eficiente ca în studiile clinice.
„Sunt foarte optimist cu privire la aceste variante”, a spus Walensky într-un interviu acordat JAMA. „S-ar putea să greșesc însă. S-ar putea să găsim variante și pot apărea variante … acolo unde vaccinul este mai puțin eficient, dar în prezent sunt încă optimist.”