De multă vreme democrația din SUA e privită ca un exemplu măreț și strălucitor pentru multe țări din lume. Acum nu mai e cazul. Faptul că președintele american Donald Trump s-a autoproclamat prematur învingător în alegerile prezidențiale și că-și acuză adversarii politici de fraudă, în ciuda faptului că sute de mii de voturi (milioane, de fapt, la acel moment, conform CBS – n.red.) nu au fost încă numărate este grotesc, absurd – și anti-democratic.
Dreptul de vot e cel mai important drept al oricărui cetățean al unei democrații. Și fiecare cetățean are dreptul ca votul să-i fie contabilizat. Comportându-se ca și cum voturile prin corespondență din state precum Pennsylvania ori Michigan ar fi fost manipulate într-un fel sau altul în noaptea votului, Trump a violat aceste principii elementare.
Nu are absolut nici o probă în favoarea acuzațiilor sale. Numărarea voturilor necesită timp, mai ales în vreme de pandemie. Pare manevra unui dictator de carton care încearcă să prevină o posibilă înfrângere. Ce s-o fi întâmplând acolo? De ce nu poate el să aștepte pur și simplu să câștige – sau să piardă – cinstit?
Ducându-se de râpă
E trist, dar se și încadrează în tabloul general: lui Trump nu-i pasă câtuși de puțin de respectarea normelor al căror cumul constituie o democrație funcțională. De când a devenit președinte el a distrus puțin câte puțin încrederea în instituțiile democratice ale țării sale. El le ponegrește, se crede înconjurat de trădare și își incită adepții până la turbare, se arată în materialul publicat în Der Spiegel.
El îl desconsideră pe oricine îndrăznește să nu-l susțină, declarându-l fie escroc, fie inamic al statului. Mai întâi el a proclamat că presa e „falsă”. Apoi a venit rândul magistraților, care ar fi „corupți”. Acum el subminează întregul proces electoral. Face orice, atât timp cât îl ajută pe el. Așa funcționează el: propriul lui succes e mereu în centrul atenției sale, chiar dacă totul se duce de râpă.
Îi poate pune cineva frâu acestui președinte? Vestea bună e că voturile încă se mai numără, întrucât în SUA această responsabilitate le revine statelor. Pe moment, președintele nu poate face absolut nimic pentru a le opri. Nu poți aboli pur și simplu democrația peste noapte în SUA, și cu siguranță nu printr-un singur discurs.
Trump și-a anunțat deja intenția de a cere un ordin judecătoresc de la Curtea Supremă pentru a opri numărătoarea voturilor. Nu e clar cum ar putea să se ajungă acolo. Dar Trump pare să fie convins că noua „sa” majoritate de șase la trei de la Curtea Supremă îl va sprijini.
Dacă se va dovedi că se înșală, ar fi o binecuvântare pentru democrația americană.