Antibiotice Iași, profit de 76,7 milioane de lei
Compania Antibiotice Iași își demonstrează angajamentul față de excelență și sustenabilitate, înregistrând rezultate financiare impresionante în primele nouă luni ale anului 2023.
Profitul net de 76,7 milioane de lei reprezintă o creștere semnificativă de 2,6 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, consolidându-și poziția ca lider în industria farmaceutică românească.
Cu o cifră de afaceri de 463,4 milioane de lei, în creștere cu 28%, Antibiotice Iași își:
- diversifică
- consolidează sursele de venituri atât pe piața internă, cât și pe piețele internaționale
Compania a obținut o profitabilitate în continuă creștere, reflectată de EBITDA care a crescut de la 52 milioane de lei în primele 9 luni ale anului 2022 la 112,4 milioane de lei în aceeași perioadă a anului 2023.
Prin aplicarea unor măsuri eficiente de gestionare a fluxurilor financiare, Antibiotice Iași a reușit să reducă gradul de îndatorare la 10,67%. Acesta era de 13,35% în aceeași perioadă a anului precedent.
Reducerea acestui grad de îndatorare a fost posibilă prin:
- îmbunătățirea managementului financiar
- reducerea perioadelor de recuperare a creanțelor
- restructurarea datoriilor bancare
„Această diminuare a gradului de îndatorare s-a obţinut prin aplicarea unor măsuri de îmbunătăţire a managementului fluxurilor financiare, precum şi prin reducerea perioadelor de recuperare a creanţelor, reaşezarea termenelor de plată la furnizori şi restructurarea datoriilor bancare”, susţin reprezentanţii companiei în comunicat.
Cifră de afaceri de peste 280 de milioane de lei pe piața internă
Pe piața internă, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 288,67 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2023, reflectând o creștere semnificativă de 32%. Această evoluție favorabilă este atribuită optimizării politicilor de marketing, atragerii de noi produse și consolidării pozițiilor în clase terapeutice cheie.
„Această creştere a fost determinată de optimizarea politicilor de marketing, atragerea de noi produse, repoziţionarea medicamentelor din portofoliu cât şi de consolidarea clasei antiinfecţioase de uz sistemic şi a claselor terapeutice unde Antibiotice se poziţionează pe primele locuri în piaţa internă: preparate dermatologice, sistem cardiovascular şi tract digestiv”, se arată în comunicat.
Cifră de afaceri de peste 170 de milioane de lei la nivel internațional
Antibiotice a continuat să aibă succes și pe piețele internaționale. Acolo, a realizat o cifră de afaceri netă de 174,76 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2023. Aceasta este în creștere cu 23,3%. Exportul în 55 de țări a fost susținut de o gamă extinsă de 80 de medicamente. Astfel, și-a consolidat poziția în topul producătorilor de medicamente antiinfecțioase cu administrare în spitale.
„Acest rezultat a fost obţinut prin exportul unui număr de 80 de medicamente, ce totalizează un volum de aproximativ 68 milioane de unităţi terapeutice, în creştere comparativ cu anii anteriori. Creşteri semnificative au fost înregistrate în teritorii precum: SUA, Vietnam, UK, Moldova, Danemarca, Ungaria, Olanda, care au generat 90% din vânzările perioadei analizate. În aceste teritorii, Antibiotice se poziţionează în topul producătorilor ce oferă portofolii complete de medicamente antiinfecţioase cu administrare în spitale”, se mai arată în comunicat.
Antibiotice Iași a investit în sustenabilitate
Antibiotice Iași a evidențiat angajamentul său față de dezvoltarea durabilă prin investiții totale de 51,03 milioane de lei în primele nouă luni ale anului 2023. Proiectul „Capacitate de producție, ambalare și depozitare produse sterile, soluții și topice” reprezintă o inițiativă majoră care va contribui la:
- creșterea capacității de producție
- consolidarea exporturilor companiei
Într-un efort de a contribui la conservarea resurselor și la un mediu mai sănătos, Antibiotice a investit în producția de energie verde din surse regenerabile.
Proiectele de construcție a parcurilor fotovoltaice, atât la sol cât și pe clădiri, vor asigura 36,4% din consumul propriu de energie al companiei, contribuind la sustenabilitatea operațională pe termen lung.