Antibiotice isi cauta leacul

Bursa, o piata pe care investitorii tind sa-si calculeze miscarile pentru a obtine rezultate pe termen scurt, a fost mai degraba sensibila la anuntul rezultatelor financiare anuntate de societate pentru 1999. Iar acestea n-au fost de natura sa induca prea mult optimism. Abia 22 miliarde lei a fost raportat profitul brut al Antibiotice pe anul trecut , la o cifra de afaceri de 410 miliarde lei. La aproximativ 14 miliarde net, investitorilor le-a fost clar ca prea mult nu va ramane pentru dividen

Bursa, o piata pe care investitorii tind sa-si calculeze miscarile pentru a obtine rezultate pe termen scurt, a fost mai degraba sensibila la anuntul rezultatelor financiare anuntate de societate pentru 1999. Iar acestea n-au fost de natura sa induca prea mult optimism. Abia 22 miliarde lei a fost raportat profitul brut al Antibiotice pe anul trecut , la o cifra de afaceri de 410 miliarde lei. La aproximativ 14 miliarde net, investitorilor le-a fost clar ca prea mult nu va ramane pentru dividende.
Antibiotice este ultima companie farmaceutica ramasa la stat si acest lucru se vede. Totusi, dupa 1990 societatea din Iasi a reusit sa se mentina pe locul doi intre producatorii de medicamente din Romania, dar profitabilitatea companiei a scazut an de an. Celelalte doua societati privatizate, Sicomed si Terapia, sunt de departe in-tr-o lumina mai favorabila. Sicomed, de exemplu, are prognozata o cifra de afaceri de aproximativ 600 miliarde lei si un profit net de peste 76 miliarde lei, iar Terapia se asteapta la un profit de peste 80 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 450 miliarde lei.
Ce se intampla cu societatea ieseana? Analistii caselor de brokeraj pun profitul nesemnificativ al Antibiotice in mare parte pe seama cheltuielilor pe care societatea a fost nevoita sa le faca pentru a atinge standardele Good Manufacturing Practice (GMP). Antibiotice a reusit de altfel sa obtina de la Agentia Nationala a Medicamentului certificatul GMP pentru produsele injectabile si capsule prin propriile eforturi, ea nedispunand de aportul actionarilor pentru investitii precum in cazurile Terapia si Sicomed. Totusi, o multime de bani vor mai trebui cheltuiti pentru ca intreaga productie a Antibiotice sa poata primi standardul de calitate GMP pana la sfarsitul anului 2000. Conform unui studiu realizat in noiembrie anul trecut de Bucharest Investment Group, o casa de brokeraj, Antibiotice ar avea nevoie de investitii de peste 26 milioane dolari in 2000 pentru a putea ramane competitiva pe piata medicamentelor. Aceasta inseamna mai mult decat dublu fata de ce a reusit Antibiotice sa cheltuiasca pentru investitii in ultimii cinci ani de zile. Banii nu se gasesc la societate si nici la FPS, iar singura speranta pentru Antibiotice este ca privatizarea de care se va ocupa Reiffeisen Bank sa-i aduca societatii actionari dispusi sa investesca masiv in fabrica din Iasi.