Vaccinarea, numită deseori ca singura armă care poate lupta eficient cu această pandemie, a primit, încă un aliat puternic, o adevărată speranță pentru cei care, din motive medicale, nu pot genera suficienti anticorpi prin vaccinare: anticorpii monoclonali.
Anticorpii monoclonali mimează actiunea anticorpilor naturali generați de sistemul imun împotriva coronavirusului. Anticorpii rămân în fluxul sanguin o anumită perioadă de timp, având ca efect nu doar vindecarea unei infecții existente, ci și realizarea unei protecții împotriva unei eventuale infectări. Ei au cea mai mare eficacitate în preventia infectiei complementar vaccinarii la persoanele immunocompromise si in stadiile timpurii ale infecției fiind administrați prin injecție.
Cu alte cuvinte, anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imbunatatesc capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.
O soluție eficientă
Există o serie întreagă de boli, dar și tratamente specifice, ce nu îngăduie pacienților să genereze suficienti anticorpi dupa vaccinare, ca să se poată pune la adăpost de efectele COVID – 19. Acum, aceștia pot beneficia, ca masura complementara vaccinarii , de preventie prin administrarea de anticorpii monoclonali, o solutie fiind cei elaborați de compania Astra Zeneca. Să vedem ce categorie de oameni au nevoie de acest “cocktail” salvator.
Pacienții transplantati, cei care suferă de boli aflati in taratment cu medicamente imunosupresoare, care au un diabet însoțit de complicații și cei cu SIDA, in general pacienti care nupot genera un raspuns imun adecvat doar prin vaccinare, ceeace îi poate transforma în victime ale coronavirusului, facand parte din categoriile cele mai vulnerabile
O altă plajă de pacienți expuși la neplăceri mari din cauza COVID-19 sunt, spre exemplu, cei ce suferă de afecțiuni oncohematologice. Acest tip de afecțiuni afectează direct celulele care răspund de imunitatea organismului.
Acești pacienți au un grad de imunosupresie ridicat, ca și cei care se află sub un tratament pentru astfel de boli. Ca să nu mai vorbim de pacienții care urmeaza tratamente oncologice sau cei care sufereau deja de boli respiratorii severe preexistente.
Ei bine, la aceștia administrarea de anticorpi monoclonali aduce un răspuns foarte rapid, iar protecția se păstrează pe termen lung, lucru care îi pune la adăpost de formele agresive ale COVID.
Important de știut: anticorpii monoclonali disponibili se administrează doar în spital, prin spitalizare de zi, la camera de gardă sau în Unitățile de Primiri Urgențe. Pacienții trebuie identificati si îndrumați de medicii medicii de diferite specialitati, inclusive de medicii de familie pentru a beneficia de acest tratament.