Peste 30% dintre unguri, greci și polonezi consideră că "evreii nu vor putea niciodată să se integreze pe deplin în societate". Grecia și țările din fostul bloc estic (în special Polonia, Ungaria, România) sunt țările europene în care prejudecățile antisemite sunt mai pronunţate, potrivit unui studiu publicat în 16 state, marți, pentru conferința anuală a Asociației Evreieşti Europene (EJA).
Antisemitism: prejudecăți mai pronunţate în Grecia și Europa de Est
Potrivit acestui sondaj comandat de Liga de acțiune și protecție (APL), o organizație parteneră a EJA, mai mult de o treime dintre greci și polonezi (36%) și 30% dintre ungurii chestionați consideră că „evreii nu vor fi niciodată capabili să se integreze deplin în societate”, arată 20minutes.fr.
Credința într-o „rețea evreiască secretă care influențează afacerile politice și economice din lume” este împărtășită de 58% dintre greci, 39% dintre unguri și 34% dintre slovacii chestionați, dar și de 28% dintre francezi, potrivit acestui sondaj realizat pe un eşantion de 16.000 de persoane, ale cărui prime rezultate au fost publicate în 2020. Aproximativ 39% dintre greci și 30% dintre românii chestionați sunt de acord că „răstignirea lui Iisus Hristos este un păcat de neiertat al evreilor„.
Politicile Israelului le permit să înțeleagă de ce unii urăsc evreii
Aproximativ 36% dintre greci, 27% dintre unguri și 23% dintre polonezii chestionați nutresc „sentimente mai degrabă negative” față de evrei, o proporție crescând la 11% în Germania, 8% în Franța și scăzând la 3% în Suedia și Regatul Unit și 2% în Olanda. Aceste trei țări din nordul Europei sunt şi cele în care tendința de a relativiza Holocaustul este cea mai slabă, potrivit sondajului. În general, un sfert dintre cei chestionați sunt de acord că „politicile Israelului le permit să înțeleagă de ce unii urăsc evreii”.
„Vedem în acest sondaj că în țările din Europa de Vest există mai mult un sentiment anti-Israel și în țările din Europa de Est există un antisemitism mai tradițional, un anti-iudaism”, a comentat rabinul Slomo Koves, fondatorul APL, observând totuși că ambele tendințe au fost puternice în Austria. El a subliniat că acest sondaj s-a concentrat doar asupra prejudecăților antisemite și că a fost, de asemenea, necesar să se ia în considerare numărul de incidente și atacuri antisemite, precum și percepția populației evreiești care trăiește în fiecare țară, pentru a nu avea o „imagine complet greșită” a situației.
„De exemplu, Grecia se remarcă drept țara în care prejudecățile sunt cele mai prezente și nu cred că Grecia este țara cel mai puțin sigură pentru evrei”, a spus el într-o conferință de presă.
„Rezultatele îngrijorătoare ale anchetei arată că antisemitismul este adânc înrădăcinat în Europa”, a declarat rabinul Menachem Margolin, președintele EJA, ai cărui lideri se întâlnesc până miercuri cu parlamentari, diplomați și șefi ai instituțiilor europene.
Prima strategie antisemitism
Oficialii au salutat prezentarea UE pe 5 octombrie a primei sale strategii antisemitism, dar au considerat că nu merge suficient de departe. Președintele Consistoriului Central al Franței și al Centrului European al Iudaismului, Joël Mergui, a cerut UE să garanteze libertatea cultului evreiesc: „Dacă nu mai putem mânca kosher, dacă nu ne mai putem circumcide copiii, dacă noi nu ne mai putem respecta tradițiile, nu mai avem un viitor în țările care ne împiedică să facem acest lucru”, a avertizat el.