Niciunul dintre statele foste comuniste care fac parte astăzi din UE nu a realizat o rată de vaccinare de peste 60%. În România este vaccinată doar fiecare a treia persoană, iar în Bulgaria fiecare a patra. Una din explicaţii constă în consecinţele absenteismului din partea mass media serioase şi ale puternicelor campanii de dezinformare din Rusia şi China – împotriva cărora UE nu poate face decât puţin sau nimic, arată Die Presse.
Vă mai amintiţi? În urmă cu opt luni, aproape în aceeași zi, cancelarul federal îşi exprimase nemulţumirea faţă de faptul că, în cadrul programului comun de aprovizionare cu vaccin, unele state membre UE au beneficiat de o cantitate mai mică de vaccin faţă de cât li s-ar fi cuvenit potrivit cotelor stabilite.
În acele zile din martie, cancelarul Sebastian Kurz revenea mereu cu observaţia că Bulgaria a fost o ţară aprovizionată incorect. Acest lucru se datorează faptului că bulgarii (dar nu doar ei) au optat aproape exclusiv pentru serul de la AstraZeneca, în cazul căruia – cum am putea să uităm vreodată? – existau serioase probleme privind livrarea.
Însă, indiferent că ar fi fost vorba despre Bulgaria, România şi alte ţări est-europene, acestea se confruntau evident cu o enormă lipsă de vaccin.(…)
Evoluția pandemiei în Rusia
Un exemplu este și situația din Rusia. Țara condusă de Vladimir Putin a raportat un alt număr zilnic record de decese legate de coronavirus, pe măsură ce cazurile continuă să crească în toată țara. Potrivit Grupului de lucru național rus pentru coronavirus, până joi la prânz joi 1.251 de persoane au murit in ultimele 24 de ore, acesta fiind un număr mai mare ca oricând decât oricând de când a început pandemia. Peste 37.000 de noi infecții au fost raportate la nivel național în același interval.
Totodată, Grupul de lucru a raportat peste 260.000 de decese de când a început pandemia la începutul anului trecut – de departe cel mai mare număr de decese din Europa. Autoritățile pun creșterea numărului de infecții și decese pe seama ratelor scăzute de vaccinare, a atitudinilor publice laxe față de luarea măsurilor de precauție și a reticenței guvernului de a înăspri restricțiile.
Mai exact, mai puțin de 40% din cei aproape 146 de milioane de locuitori ai Rusiei au fost complet vaccinați, chiar dacă țara a aprobat un vaccin anti-COVID-19 dezvoltat pe plan intern cu câteva luni înainte de cea mai mare parte a lumii.