Ce știm e cam tot atât cât vedem: o creștere de la an la an, din toate punctele de vedere, deși este greu de estimate, încă, în procentaje. Antonio Eram spune că o parte dintre oameni a înțeles adevăratul potențial, și tehnologiile care stau la baza tranzacțiilor, și realizează că ecosistemul crypto poate schimba, la propriu, întreaga lume. ”De cealaltă parte, în ultimii ani, din ce în ce mai multe inițiative notabile de dezvoltare în zona crypto au pornit din România sau se bazează pe know-how românesc”, a declarat, exclusive pentru Capital, fondatorul Netopia.

Cum va fi evoluția crypto, atât din punct de vedere adopție, cât și legislativ?

Antonio Eram spune că, din punct de vedere legislativ, cel mai de ajutor va fi adoptarea Regulamentului propus de Comisia Europeană privind piețele de cripto-active (MiCA), care se va aplica direct,  fără a avea nevoie de transpunere în lege națională. Pe de altă parte, Directiva AML5 pentru combaterea spălării banilor, deși transpusă în lege națională, este încă neaplicabilă în segmentul criptomonedelor din cauza lipsei unor norme privitoare la furnizorii serviciilor de schimb și de portofele custodiale pe care ar trebui să le dezvolte Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). ”Prin urmare, toate aceste schimbări pot influența direct creșterea ratei de adopție în România. Chiar dacă astăzi criptomonedele sunt considerate o tendință, nu numai în România, dar și în alte state ale lumii, peste câțiva ani cu siguranță vor ajunge o normalitate”, subliniază Eram. De fapt, vom asista la o diversificare a serviciilor disponibile și în România ce vor evolua în paralel cu cele tradiționale. Iar aici nu este vorba strict de serviciile financiare. ”Potențialul tehnologiei blockchain este unul extraordinar și poate fi folosit practic în toate industriile, cu impact imediat și beneficii vizibile atât în viața de zi cu zi a persoanelor de rând, cât și în activitatea companiilor. Blockchainul este în primul rând transport de valoare, criptografie, securitate, anonimitate”, precizează fondatorul Netopia. De exemplu, se poate folosi blockchainul pentru a realiza, pe baza criptografiei anonimității, un sistem electoral.

Despre oportunități

”Prin prisma unor bunuri care ar îndeplini o funcție de transport al valorii în timp (nu neapărat toate, doar cele suficient de independente și descentralizate) ele vor fi, cel mai probabil, superioare performanțelor pe care le vom întâlni la monedele fiat, fiduciare”, ne mai spune Eram. Tot el ne explică: ”Această performanță potențială se manifestă datorită caracteristicii programatice care nu permite manipularea lor în funcție de interese de moment”. Altfel zis, criptomonedele reprezintă încă un pariu asimetric, potențialul beneficiu depășind cu mult posibilele pierderi raportat la monedele mereu devalorizate – fiduciare, de aceea există până și multe instituții care au început să aibă expunere la această nouă clasă de active.

Cine plătește cu crypto

Fodatorul Netopia spune că domeniul cu cea mai mare utilizare a plăților cu criptomonede este de departe cel al vânzărilor de electronice, urmat de industria de travel. De asemenea, valoarea medie a unei plăți cu criptomonede la comercianții parteneri NETOPIA Payments depășește 220 de euro.