„A venit timpul” ca Suedia să intre în NATO, este părerea secretarului de stat din SUA, Antony Blinken. Iată cum intenționează SUA să schimbe poziția Turciei și Ungariei față de aderarea Suediei în Alianța Nord Atlantică.
Antony Blinken consideră că „a venit timpul” ca Suedia să intre în NATO
„Îndemnăm Turcia, la fel şi Ungaria, să ratifice această aderare pe cât de repede posibil. Nu sunt motive pentru a cere timp suplimentar.
Nu avem îndoială că aşa se va întâmpla, că aşa trebuie să se întâmple şi noi ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple”, a declarat, marți, Antony Blinken în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Lulea (nordul Suediei), fiind prezent și prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, relatează agenția de presă AFP.
Potrivit spuselor sale, în prezent, SUA doresc ca aderarea Suediei la NATO să fie finalizată înainte de Summitul Alianței Nord Atlantice de la Vilnius, care va avea loc pe data de 11-12 iulie 2023.
Declarația sa a fost făcută la două zile distanță după ce Recep Tayyip Erdogan a fost ales președintele Turciei, care blochează aderarea Suediei la NATO de luni de zile. Una dintre posibilele căi pentru rezolvarea impasului în care se află candidatura suedeză la NATO este un acord între Washington şi Ankara asupra livrării de avioane de luptă F-16 Turciei, relatează sursa citată anterior.
Recep Tayyip Erdogan se opune aderării Suediei la NATO
Cu câteva zile în urmă, Recep Tayyip Erdogan a spus că nu poate privi favorabil candidatura de aderare a Suediei la NATO „atât timp cât Suedia continuă să permită ca ramificaţiile grupărilor teroriste din Turcia să umble libere pe străzile din Stockholm”.
Anunțul său a fost făcut în contextul în care Ankara acuză constant Stockholmul că adăposteşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, considerat grupare teroristă în Turcia. Recep Tayyip Erdogan a mărturisit că își dorește ca aceşti indivizi să fie extrădaţi, dar justiţia suedeză refuză să facă acest lucru, ceea ce a blocat aderarea Suediei la NATO.
Unii oficiali occidentali şi observatori din Orientul Mijlociu cred că aceste condiţii puse de Erdogan îi oferă de fapt un pretext pentru a nu se angaja prea mult în demersurile NATO şi pentru a nu-l înfuria pe liderul rus Vladimir Putin într-un moment nepotrivit din punct de vedere politic.
Potrivit sursei citate anterior, unii oficiali occidentali şi observatori politici din Orientul Mijlociu cred că condițiile impuse de Recep Tayyip Erdogan îi oferă un pretext pentru a nu se angaja prea mult în demersurile NATO şi pentru a nu-l înfuria pe Vladimir Putin într-un moment nepotrivit din punct de vedere politic.
Rusia a oferit un colac de salvare economiei Turciei după ce alte state au impus sancţiuni Ankarei. În prezent, Vladimir Putin este un partener atractiv în eforturile de reconstrucţie a Turciei după cutremurul din februarie 2023, plus un furnizor important în materie de energie.