În cadrul reuniunii G20 de joi, 2 martie, secretarul de stat american Antony Blinken a cerut reînnoirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, care expiră luna aceasta. Pe de altă parte, Rusia nu este mulțumită de actualele condiții ale acestui acord.
„Este imperativ ca G20 să pledeze pentru reînnoirea şi extinderea iniţiativei asupra cerealelor (ucrainene), pentru a întări securitatea alimentară a celor mai vulnerabili”, a declarat Antony Blinken în cadrul reuniunii G20 de la New Delhi, potrivit agenției de presă Reuters, preluată de Agerpres.
Rusia, nemulțumită de acordul privind exporturile de cereale
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat joi Occidentul că „îngroapă cu neruşinare” inițiativa în ceea ce privește transportul de cereale pe Marea Neagră, care facilitează exportul de produse agricole ale Ucrainei din porturile sale sudice, relatează RIA Novosti, citată de Reuters.
Miercuri, pe 1 martie, Rusia a declarat că va fi de acord cu acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră, care permite transportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene, însă numai dacă vor fi luate în considerare și propriile sale interese.
Acest acord, mediat anul trecut de către ONU și Turcia, va expira pe data de 18 martie și nu poate fi prelungit decât cu acordul tuturor părților. Moscova a semnalat deja că nu este mulțumită de anumite condiții ale înțelegerii.
Sancțiunile occidentale nu au vizat în mod explicit exporturile agricole rusești, însă potrivit Moscovei, restricțiile la sistemele sale de logistice, de plăți și de asigurări constituie o „barieră” pentru exporturile rusești de cereale și îngrășăminte agricole.
Eliminarea taxelor vamale ar putea fi prelungită cu un an
Vă reamintim că la sfârșitul lunii februarie, Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a eliminării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.
Această măsură se adaugă altor inițiative ale UE de susținere a economiei ucrainene, în special aşa-numitele „drumuri de solidaritate” pentru exportul cerealelor pe căi terestre.
Totuși, luând în considerare creșterea semnificativă a importurilor anumitor produse agricole din Ucraina în Uniunea Europeană, executivul comunitar a inclus în propunerea sa un mecanism rapid de salvgardare pentru protejarea pieţei interne a UE, în cazul în care va fi necesar.
La iniţiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, mecanismul va permite reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieţei europene a produselor similare sau direct concurenţiale, astfel încât să fie analizată creşterea importurilor produsului respectiv, precum şi efectul său asupra preţurilor şi producţiei europene.
Propunerea va fi examinată de către Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.