Secretarul de stat american, Antony Blinken, și-a amânat călătoria la Beijing din cauza unui balon spion al Chinei deasupra SUA. Blinken ar urma să viziteze Beijingul săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu omologul său chinez, ministrul afacerilor externe Qin Gang, precum și cu președintele chinez Xi Jinping.
Secretarul de stat american Antony Blinken își va amâna călătoria în China de săptămâna viitoare, ca urmare a unui balon spion suspectat că ar fi operat de Beijing și care planează deasupra unor zone din Montana.
„După consultări cu partenerii noștri interagenții, precum și cu Congresul, am ajuns la concluzia că în acest moment condițiile nu sunt potrivite pentru ca secretarul Blinken să călătorească în China„, a declarat vineri un înalt oficial al Departamentului de Stat, în cadrul unei ședințe de informare cu jurnaliștii.
Blinken, care urma să plece la Beijing vineri seara, urma să se întâlnească cu omologul său chinez, ministrul afacerilor externe Qin Gang, și, eventual, cu președintele chinez Xi Jinping.
Oficialul a refuzat să spună când își va reprograma Blinken călătoria în China, spunând doar că departamentul „va stabili când condițiile vor fi potrivite”.
Autoritățile chineze au declarat vineri că balonul care a survolat spațiul aerian al SUA era un balon meteorologic civil destinat cercetării științifice. Dar Departamentul de Stat a declarat că acest lucru nu este relevant.
„Am luat notă de declarația de regret a RPC, dar prezența acestui balon în spațiul nostru aerian este o încălcare clară a suveranității noastre, precum și a dreptului internațional și este inacceptabil ca acest lucru să se fi întâmplat”, a declarat oficialul.
În timp ce Blinken și-a amânat călătoria, SUA și China nu au suspendat comunicarea din cauza incidentului
„Din momentul în care a avut loc acest incident, am fost în contact regulat și frecvent cu omologii noștri chinezi și anticipez că acest lucru va continua”, a declarat oficialul Departamentului de Stat, care a cerut să nu fie identificat pentru a discuta o chestiune sensibilă de informații.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat într-un comunicat că vânturile de vest au făcut ca dirijabilul să se rătăcească pe teritoriul american, descriind incidentul ca fiind rezultatul unei „forțe majore” – sau o forță mai mare – pentru care nu este responsabil. „Dirijabilul provine din China și este de natură civilă, fiind folosit pentru cercetări științifice, cum ar fi meteorologia”, potrivit unei traduceri Google a unei declarații de pe site-ul ministerului de externe.
Joi, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a declarat reporterilor că SUA era la curent cu existența balonului și era încrezător că acesta aparținea Chinei.
Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, ca reguli de bază stabilite de Pentagon, a adăugat că președintele Joe Biden a fost informat în acest sens. În urma consultărilor cu lideri de rang înalt, inclusiv cu președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, și cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, Biden a decis că SUA nu vor doborî balonul, a precizat oficialul.
„Am analizat dacă exista o opțiune ieri deasupra unor zone slab populate din Montana”, a declarat oficialul, care a precizat că s-a decis că posibilul câmp de resturi al balonului ar putea provoca pagube la sol și că potențialul său de colectare de informații are „o valoare adițională limitată” în comparație cu sateliții de spionaj chinezi.
„Am vrut să avem grijă ca nimeni să nu fie rănit sau ca proprietatea să nu fie distrusă”, a declarat oficialul, care a precizat că balonul nu reprezintă o amenințare pentru aviația civilă din cauza altitudinii sale mari.
La Capitoliu, membrii Congresului au tras un semnal de alarmă și au cerut mai multe informații din partea administrației Biden
Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, republican din California, a declarat că a solicitat o ședință de informare pentru așa-numita „Band of Eight”, liderii republicani și democrați din Camera Reprezentanților și Senat, precum și liderii din ambele partide ai comisiilor de informații din Senat și Camera Reprezentanților.
Senatorul Jon Tester, democrat din Montana, care reprezintă statul în care a fost identificat pentru prima dată balonul, a declarat că este în contact cu oficiali ai Departamentului Apărării și ai serviciilor de informații cu privire la această chestiune, dar și-a exprimat frustrarea față de lipsa de detalii.
„Încă așteptăm răspunsuri reale cu privire la modul în care s-a întâmplat acest lucru și ce măsuri a luat administrația pentru a ne proteja țara, iar eu îi voi trage pe toți la răspundere până când le voi obține”, a declarat vineri Tester într-un comunicat.
Senatul nu a fost în sesiune plenară vineri, dar biroul lui Tester a precizat că acesta va primi o informare clasificată într-o unitate securizată imediat ce se va întoarce la Washington.
Senatorul din Florida Marco Rubio, republican de frunte în Comisia de Informații a Senatului, a declarat că armata ar fi trebuit să doboare balonul.
„A fost o greșeală să nu se doboare acel balon spion chinezesc când acesta se afla deasupra unei zone slab populate”, a scris Rubio vineri pe Twitter.
„Acesta nu este un balon cu aer cald, are o încărcătură mare de senzori de mărimea a aproximativ două autobuze urbane și capacitatea de a manevra independent”, a adăugat Rubio, scrie CNBC.