SUA nu cer nimănui să aleagă între Washington și Beijing
Statele Unite nu cer „nimănui” să „aleagă” între ele şi China, a declarat joi secretarul de stat american Antony Blinken, în cursul unei vizite în Arabia Saudită, manifestând un front comun cu acest partener puternic din Golf, în pofida a numeroase divergenţe, relatează AFP.
Mare rival al Washingtonului, China şi-a consolidat relaţiile comerciale şi diplomatice în Orientul Mijlociu, în mod tradiţional sub influenţa americană, şi a monitorizat chiar recenta apropiere dintre cei doi mari rivali din regiune, Iranul şi Arabia Saudită.
„Nu cerem nimănui să aleagă între Statele Unite şi China”, a declarat Antony Blinken în cadrul unei conferinţe de presă comune la Riad cu ministrul saudit de Afaceri Externe, Faisal bin Farhan.
„Încercăm pur şi simplu să demonstrăm beneficiile parteneriatului nostru şi proiectul pozitiv pe care îl aducem”, a subliniat responsabilul american.
Omologul său saudit a confirmat că legăturile dintre ţara sa şi Beijing vor „creşte probabil”, menţinând în acelaşi timp „un parteneriat de securitate puternic cu Statele Unite”.
Presa saudită, neinteresată de vizita oficialului american
Vizita secretarului de stat al SUA în Arabia Saudită a atras joi foarte puțin atenția din partea presei saudite, într-un moment în care relațiile dintre cele două țări sunt deteriorate, în ciuda eforturilor SUA de a dezamorsa disputele care au vizat prețul petrolului, drepturile omului și deschiderea Riadului către Iran, potrivit Reuters.
Antony Blinken este al doilea oficial american de rang înalt care a vizitat cel mai apropiat aliat strategic al Washingtonului în Orientul Mijlociu în mai puțin de o lună, după călătoria din 7 mai a consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.
SUA și Arabia Saudită nu sunt în cele mai bune relații
Relațiile dintre SUA și Arabia Saudită s-au deteriorat de la asasinarea în 2018 a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, rezident în SUA, în interiorul consulatului saudit din Istanbul.
Acestea s-au înrăutățit după ce administrația Biden a preluat mandatul la începutul anului 2021 și a publicat o evaluare a serviciilor de informații americane potrivit căreia prințul moștenitor Mohammed Bin Salman a aprobat uciderea lui Khashoggi, pe care prințul moștenitor le-a negat.
Au mai existat și alte dispute în legătură cu intervenția saudită în conflictul devastator din Yemen, dar și în ceea ce privește legăturile cu China și prețul petrolului.
Vizita lui Blinken are loc la câteva zile după ce Arabia Saudită, principalul exportator de petrol din lume, s-a angajat să reducă și mai mult producția de țiței, pe lângă un acord mai amplu al OPEC+ de limitare a ofertei, măsuri menite să stimuleze prețurile în scădere ale petrolului, în ciuda opoziției SUA.