Peste 30 de miliarde de euro sunt destinati atingerii acestui obiectiv, banii fiind in principal destinati pregatirii viitorilor membrii pentru a face fata sistemului concurential in care vor functiona din 2004. In paralel, Uniunea insasi trece printr-un proces intens de reforma. Sunt revizuite strategiile de ocupare a fortei de munca si protectie sociala, regimul producerii si comercializarii unor produse sensibile, cum sunt cele din tutun etc.. Politica Agricola Comuna continua sa ramana la ordinea zilei. In aprilie, la Atena, cele zece state care au incheiat negocierile cu Uniunea Europeana vor semna tratatele de aderare dupa ce, in prealabil, in fiecare dintre ele se vor fi desfasurat referendumuri pe aceasta tema.
Din perspectiva UE, reuniunea de la Copenhaga este jalonata de:
· incheierea negocierilor de aderare cu zece noi state, acestea urmand sa se alature Uniunii Europene la 1 mai 2004.
· fixarea costurilor extinderii la circa 40 de miliarde de euro (9,9 miliarde euro in 2004, 12,6 miliarde euro in 2005, 14,9 miliarde euro in 2006).
· fixarea datei aderarii altor doua state, Romania si Bulgaria, in 2007.
· stabilirea costurilor suplimentare ale extinderii, convenite in urma negocierilor dure cu Polonia si Republica Ceha, la 408 milioane euro (108 milioane euro Poloniei, 23 de milioane euro Slovaciei, 83 de milioane euro Republicii Cehe, 49 milioane euro Sloveniei, 54 milioane euro Maltei, 10 milioane euro Ciprului, 7 milioane euro Letoniei, 6 milioane euro Estoniei si cate 23 milioane Lituaniei si Ungariei).
· In urma pozitiei sale inflexibile pe parcursul negocierilor de aderare, Polonia a primit unda verde pentru inca un miliard de euro, bani necesari acoperirii deficitului intern datorat subventionarii fermierilor.
· promisiunea facuta Turciei de incepere a negocierilor de aderare in 2004, cu conditia indeplinirii criteriului politic: respectarea drepturilor omului, institutii democratice stabile, protejarea drepturilor minoritatilor.
Antrenamentul „celor zece” costa mult
9 ianuarie 2003, 12:00
Ultima modificare în 9 ianuarie 2003, 14:00
Peste 30 de miliarde de euro sunt destinati atingerii acestui obiectiv, banii fiind in principal destinati pregatirii viitorilor membrii pentru a face fata sistemului concurential in care vor functiona din 2004. In paralel, Uniunea insasi trece printr-un proces intens de reforma. Sunt revizuite strategiile de ocupare a fortei de munca si protectie sociala, regimul producerii si comercializarii unor produse sensibile, cum sunt cele din tutun etc.. Politica Agricola Comuna continua sa ramana la or
Etichete: arhiva,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook