"Antrenamentele strict personale se justifică în situații speciale.
Întotdeauna, cu clienții cu care am lucrat, scopul a fost să îi învăț să se antreneze singuri, în siguranță, și apoi, o dată la două trei luni, restabilim noul program de antrenament. Nu au nevoie de mine să stau să le număr repetările pe 70 euro pe oră (n.r. – prețul în cazul în care antrenorul se deplasează la domiciuliul clientului)", spune Cori Grămescu, manager general și acționar al LadyFIT, unul dintre jucătorii pe acest segment.
Printre numele cunoscute cu care a lucrat Cori se află și Dragoș Bucurenci, Raluca Lăzăruț sau Minodora. Cu atât mai mult cu cât, privită dintr-un alt unghi, piața locală de aerobic și fitness și-a diversificat oferta, în ultimii ani fiind investite sume mari de bani în săli destinate celor cu venituri medii și peste. Avântul a fost luat după 2005, iar de atunci afacerile antreprenorilor în acest domeniu s-au rotunjit, unii jucători vorbind de o valoare a pieței de peste 150 milioane de euro și câteva sute de firme înregistrate. Dintre acestea, când vine vorba de „săli de sport pentru persoane cu venituri ridicate“, se detașează clar Pescariu Sport&Spa, club dezvoltat de fostul tenisman Dinu Pescariu, cu un program foarte variat de sporturi în aer liber și în sală. Dar milionarii nu merg doar la astfel de cluburi. „Desfășurăm o activitate în care prezența oamenilor de afaceri sau a vedelor nu are cum să lipsească“, punctează Mihai Popa, country manager World Class România, care a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 7,5 milioane de euro, aproape dublu față de 2011. Această creștere este explicată de Popa prin deschiderea de noi centre, în paralel cu lucrări de renovare, extindere și upgradarea centrelor existente, precum și prin introducerea de concepte și servicii noi pentru piața românescă. Iar planurile pentru 2013 iau în calcul o creștere asemănătoare, bineînțeles datorită investițiilor în extinderi, inclusiv în World Class In City, loc pe care îl va renova până la finele lunii mai, și construirea de patru noi centre: trei în București și unul în provincie, care se vor adăuga celor nouă existente deja.
Altfel, Mihai Popa spune că antrenorul personal este din ce în ce mai căutat atât pentru ședințe individuale, cât și pentru ședinte de grup. „Cu siguranță, nu este un serviciu accesibil tuturor, costurile ajungând la o medie de 200 euro pentru zece ședințe individuale“, dă acesta un exemplu. În context, sumele cheltuite astfel au scăzut față de perioada dinaintea crizei. Din datele jucătorilor din piață reiese că, odată cu venirea crizei, clienții plătitori de antrenamente personale s-au înjumătățit: dacă în urmă cu câțiva ani se cheltuiau chiar și 600 euro într-o lună pentru un antrenamnet individual în sala de forță, acum această sumă s-a redus la jumătate. Spre comparație, Cori Grămescu de la LadyFIT subliniază că, în străinătate, prețurile practicate pentru un antrenor personal depind de notorietatea antrenorului: „pot merge de la 20 euro pe oră până la 150-200 de euro. Se concep antrenamente combinate, practicate atât în sală, cât și afară“. Iar dintre cei care apelează, foarte mulți se pregătesc pentru un concurs.
Cazuri similare sunt întâlnite și în România: sportivi foarte buni într-un anumit domeniu, dar care nu solicită toți mușchii sau care au mici accidente pe teren, preferă să lucreze individual cu un antrenor. „Am lucrat cu un jucător de golf care și-a accidentat spatele. Inițial, a mers la Viena pentru operație, însă i s-a recomandat, mai întâi, recuperare fizică prin anumite tehnici. În final, nu a mai necesitat operație, iar după șase luni de exerciții fizice, rezultatele au fost uimitoare“, povestește Cori. Ca o paranteză, LadyFIT nu are o politică de prețuri foarte mari, „nu este o sală ieftină, dar nici de lux“. Și, în plus, are avantajul unui program de antrenamente foarte variat, cu instructori certificați. „Iar acum ne aflăm în discuții cu un club exclusiv feminin din Emiratele Arabe să mergem acolo și să le prezentăm niște programe“, mai dă Cori un amănunt. Bineînțeles, șansele ca programele de sport pentru amatori dezvoltate la noi să devină preferatele femeilor din Emiratele Arabe, sunt destul de mari.
Câteva cifre din piață
- Peste 150 mil. euro, valoarea estimată pentru piața locală de aerobic și fitness.
- Câteva sute de firme sunt înregistrate la nivelul întregii țări.
- 20, 50 sau 70 euro costă o oră de antrenamnet cu un antrenor personal în România.
- 20, 150 sau 200 euro costă o oră de antrenament cu un antrenor personal în străinătate.