La doi ani după ce a renunţat la coordonarea afacerilor locale ale celei mai bogate familii din Israel, Daiana Voicu Al Bitar a luat drumul antreprenoriatului
Chiar dacă şi-a dedicat 13 ani din carieră ca manager local al grupului israelian Willbrook International, Daiana Voicu a visat mereu să-și conducă propria afacere, departe de restricţiile corporatiste. Tocmai de aceea, în 1998, când i s-a oferit posibilitatea de a pune bazele locale ale investitorului imobiliar Willbrook, şi-a creat şi propria firmă. Carlyle Properties s-a dezvoltat în umbra gigantului israelian, pentru care a livrat o serie de servicii imobiliare, de la consultanţă la property management şi dezvoltare. „Marea mea realizare profesională e că am petrecut foarte mulţi ani alături de Sammy Ofer şi am reuşit să îmi formez nişte aptitudini lângă el. Pentru orice antreprenor este un mare privilegiu să ai un asemenea titan lângă tine şi să faci primii paşi sub bagheta lui. M-am înţeles foarte bine şi cu Eyal Ofer (fiul lui Sammy n.red.), alături de care am ridicat Willbrook în ultimii cinci ani. Este adevărat că după ce a murit Sammy, în anul în care am plecat eu, legătura emoţională cu grupul s-a rupt şi mi-am luat zborul“, povesteşte Daiana Voicu.
Despărţirea de Willbrook a însemnat un nou început atât pe plan profesional, cât şi personal. Daiana Voicu s-a căsătorit cu Walid Al Bitar, fiul fostului ambasador al Palestinei în România, alături de care a înfiinţat o nouă companie: Carlyle Medical. Interesul pentru domeniul sănătăţii a venit de la soţul său care este psiholog şi care lucrase în străinătate cu companii medicale.
„Am intrat pe un segment pe care noi îl considerăm încă de nişă, cel al consumabilelor medicale pentru spitale. Lucrăm cu furnizori din toată lumea: China – ca toată planeta, Malaezia, Germania, SUA. Participăm frecvent la licitaţii pe toate spitalele publice din ţară şi pe clinici private în Bucureşti. Avem contracte-cadru cu majoritatea clinicilor de o anumită anvergură, precum Sanador sau Medlife“, menţionează Daiana Voicu Al Bitar.
Focus pe imobiliare
Totuşi, atenţia ei se concentrează asupra imobiliarelor, „prima iubire“ şi domeniul care a consacrat-o. A finalizat recent un bloc cu zece apartamente de lux în cartierul Floreasca, pe strada Rahmaninov, în care a investit circa 2 mil. euro, din care 700.000 euro de la bănci. Chiar dacă intenţia acesteia este să păstreze pentru închiriere toate locuinţele din portofoliul companiei, a vândut patru apartamente din noul bloc. În primăvara anului viitor, Daiana Voicu intenţionează să înceapă lucrările de construcţie la un nou proiect rezidenţial de lux în Corbeanca, unde mai deţine ansamblul Rose Garden format din 20 de case, construite în 2011 şi închiriate. Şase case din complexul existent sunt închiriate cu peste 3.000 de euro/lună, chirii similare cu cele pe care le practică şi în blocul din Floreasca.
Noul proiect, care va cuprinde în total 30 de case întinse pe 3,7 ha de teren, va merge pe aceeaşi reţetă, iar în prima etapă vor fi construite doar zece unităţi, din raţiuni de finanţare. „Există în continuare o prudenţă din partea băncilor, mai ales pentru sectorul rezidenţial, dar pentru proiectul din Floreasca am reuşit să îi convingem. În Corbeanca încercăm o structurare tot cu o bancă în spate. Aici vorbim de circa 6-7 mil. euro pentru cele 30 de vile“, spune Voicu. Planurile antreprenoarei nu se opresc doar la imobiliare şi sănătate. Ea deţine 15 ha de teren agricol în zona de nord a Bucureştiului, din care o parte este dată în arendă şi alta este dedicată unei ferme bio.
Voicu a depus documentaţia necesară atragerii de fonduri europene pentru această fermă şi, pe termen mediu, vrea să îşi dezvolte afacerea şi în această direcţie.
MINI INTERVIU
Capital: De ce aţi ales calea antreprenoriatului?
Daiana Voicu: Nu mai avem forţa financiară a grupului Willbrook, dar ei nu sunt singuri în piaţă. Mai sunt fonduri de investiţii care încearcă să acceseze piaţa românească. Anul 2014 ar trebui să ne prindă cu un portofoliu consolidat, pentru că piaţa urmează un nou ciclu şi mulţi jucători de o anumită anvergură vor deveni istorie, iar jucătorii mai mici vor prelua frâiele. Din acest război care se poartă acum vor ieşi alte companii, cu alte identităţi şi cu altă forţă.
Capital: V-a ajutat sau v-a dăunat carierei perioada petrecută la Willbrook?
D.V.: Nu cred că am avut momente care să-mi fi dăunat imaginii, pentru că nu prea cred în mitul cu imaginea negativă. Eu merg pe principiul: e pozitiv, e negativ, bine că se vorbeşte de tine. Da, au fost proiecte controversate, dar au fost şi proiecte lăudabile.
Capital: Ce planuri aveţi pe sectorul medical în afară de zona de consumabile?
D.V.: Mai nou ne-am dezvoltat şi pe farma, reuşind achiziţionarea unui depozit specializat pe produse farmaceutice. Într-un an am ajuns la o cifră de afaceri de aproape 2 mil. euro. Depozitul de medicamente este în Ştefăneşti. Am cumpărat în aceeaşi zonă şi un sediu de birouri, de 2.000 mp, care acum este în renovare, tocmai pentru a face o fuziune între operaţiunile imobiliare şi cele medicale.
Capital: Ce buget de investiţii aveţi pentru următorii ani ?
D.V.: Avem în plan investiţii de 25 mil. euro în imobiliare şi pe zona medicală. În ultimul an am investit 2 mil. euro, fără depozitul de medicamente care a fost achiziţionat recent. Planul nostru, pentru următorii 2-3 ani, este să ne consolidăm afacerile medicale pe o platformă logistică. Proiectul, ce va implica investiţii de 5 mil. euro, va fi dezvoltat pe un teren de 5.000 mp pe care îl avem în zona Jandarmeriei. Acum avem clădirea de birouri de pe DN1, cu depozitul de consumabile medicale în spate, şi pentru medicamente avem depozitul din Ştefăneşti. Vrem să le aducem pe toate într-un singur loc.
Capital: Aţi fi dispusă să vă extindeţi şi pe alte sectoare imobiliare?
D.V.: Pe sectorul de birouri aş fi atrasă de achiziţia unor clădiri din portofoliul existent şi de renovarea lor. Sunt o serie de clădiri mici, în locaţii foarte bune, cu chiriaşi, care nu sunt folosite la maximum. Unele suferă estetic, altele structural. Acum sunt oportunităţi de achiziţie mai bune decât dacă aş construi o clădire de la zero. În plus, ca să renovez o clădire existentă durează şase luni, iar ca să o construiesc am nevoie de doi ani. Aici vorbim de bugete de achiziţie de 2-4 mil. euro.
Capital: Mai aveţi interes pentru piaţa media?
D.V.: Nu am văzut nicio oportunitate pe piaţa media în ultimii doi ani şi chiar m-am uitat. În momentul în care am vrut să mă implic în The Money Channel şi să preiau o parte din acţiuni, m-am lovit de anumite limitări legale şi mi-au pus frână avocaţii. Erau probleme de licenţă şi alte lucruri care nu erau rezolvate între ei, şi atunci am făcut un pas în spate. În momentul acesta, grupul Carlyle are nevoie de o consolidare a afacerilor de bază.
Acest articol a apărut în ediţia print numărul 44 a revistei Capital din săptămâna 4 – 10 noiembrie 2013