„Tocmai am refinanţat un credit în Germania la o dobândă de 1,3-1,4% pe zece ani. În România, dobânzile sunt la 3,5-4%. Aceasta e diferenţa majoră între cele două pieţe imobiliare. Preţul terenurilor şi chiriile spaţiilor comerciale sunt similare, doar costul de construcţie este puţin mai mare în Germania. Costul de construcţie în România este la nivelul anilor 2006-2007“, a declarat Klaus Reisenauer (foto dreapta), unul dintre acţionarii Oasis Retail & Development Consulting, companie care a dezvoltat o serie de hipermarketuri pentru Kaufland în România.
Potrivit acestuia, constructorii din Germania sunt angrenaţi în construcţia de locuinţe pentru refugiaţi, motiv pentru care preţurile sunt mai ridicate acum.
„Volumul pieţei de consum din România este similar cu cel al Ungariei şi Cehiei, în condiţiile în care cele două ţări au doar jumătate din numărul de locuitori ai României. Într-o evoluţie normală, dacă cifrele economice sunt pozitive, va creşte şi piaţa locală. Din acest motiv se vor realiza şi proiecte care să acopere cererea“, şi-a explicat Reisenauer decizia de a relua investiţiile imobiliare de pe piaţa românească.
Planuri de milioane
Alături de asociatul său Kurt Wagner (foto stânga), sibianul Reisenauer a investit până acum circa 70-80 mil. euro în proiectele imobiliare proprii din România şi alte circa 40 mil. euro pe piaţa germană. Cei doi au început prin construcţia la comandă a hipermarketurilor Kaufland şi Plus (cumpărat de Lidl) în România. Acum deţin un portofoliu comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 mp format din 12 magazine în care funcţionează Lidl, patru galerii comerciale pe lângă hipermarketuri Kaufland şi încă câteva parcuri de retail în parteneriat cu austriecii de la Real4You.
Cu banii economisiţi din închirierea proprietăţilor şi din vânzarea de terenuri, cei doi antreprenori au început săptămâna trecută construcţia unui parc de retail amplasat în locul fostei fabrici Înfrăţirea din Oradea. Terenul a fost achiziţioant înainte de criză şi planurile iniţiale ale dezvoltatorilor prevedeau construcţia unui mall.
„În Oradea există deja malluri. Am regândit proiectul de mall, considerând că nu e potrivit pentru acestă zonă. În plus un parc de retail nu necesită instalaţiile tehnice specifice unui mall“, a menţionat Reisenauer.
Sibienii vor investi în acest proiect 12 mil. euro din surse proprii. Proiectul, denumit Prima Shops Oradea, este amplasat în vecinătatea unui hipermarket Kaufland şi va avea într-o primă etapă o suprafaţă de 5.500 mp, care trebuie livrată în luna martie 2017. Această fază va fi completată cu încă 5.000 mp, cu livrare în ultimul trimestru din 2017. Procesul de închiriere este asigurat de compania de consultanţă imobiliară Colliers International.
Termenul de recuperare al investiţiei estimat de investitori pentru acest proiect este de 15-20 de ani.
Proiect major la Sibiu
Echipa Oasis vrea să demareze la începutul anului viitor cel mai ambiţios proiect al său de până acum. Compania deţine în Sibiu un teren de 18 hectare, în parteneriat cu austriecii de la CA Immo. Ei vor să construiască aici un parc de retail, cu o suprafaţă de 45.000 mp, al cărui cost de dezvoltare a fost estimat la circa 30 mil. euro. Proiectul va acoperi circa 10 hectare din teren, restul de opt hectare putând fi vândute, lucru pe care l-a anunţat şi CA Immo.
Într-o primă etapă se va construi un hipermarket cu galerie comercială, în suprafaţă de 20.000 mp, spune Reisenauer. Pentru acest proiect, amplasat lângă magazinul Hornbach din Sibiu, investitorii se vor folosi de sursele financiare proprii şi de credite bancare.
În plus, compania mai deţine o serie de terenuri în Satu Mare, Focşani şi Brăila, cu suprafeţe de peste 15.000 mp, pe care are planificate tot mici parcuri de retail. Reisenauer spune că mai vrea să cumpere şi alte loturi în oraşe cu peste 30.000 de locuitori, suprafaţa minimă vizată fiind de 7.000 mp.
Oasis nu exclude parteneriatele şi spune că analizează posibilitatea achiziţiei de proiecte neperformante care pot fi repuse pe piaţă.