Cifra de afaceri agregată a celor mai mari companii antreprenoriale din România a crescut cu 9% în 2012 faţă de 2011, până la 183 miliarde lei
Din top 1.500 de companii antreprenoriale din România, 58% activează în Muntenia, 31% în Transilvania şi 11% în Moldova. Numărul total al persoanelor angajate în cadrul celor mai dinamice 1.500 de companii antreprenoriale din România a crescut în 2012 faţă de 2011 cu 6%. Profitul net agregat al companiilor deţinute de antreprenorii români a urcat cu 14,2%, până la 7,2 miliarde de lei.
"Campioni în Business’ este un program dedicat antreprenoriatului, care descoperă, promovează şi premiază cei mai de succes antreprenori români. Clasamentul ‘Campioni în Business’ se bazează pe analiza performanţei financiare a celor mai mari 3.000 de companii din România, dintre care companiile deţinute de antreprenori români reprezintă mai mult de jumătate (1.563), acestea fiind totodată şi printre cei mai mari angajatori din România, având în total peste 400.000 de angajaţi.
‘Cele mai multe afaceri cresc în acelaşi ritm cu piaţa, însă există şi campioni care s-au distins prin creşteri impresionante ale companiilor lor, chiar şi pe pieţe în scădere. Suntem impresionaţi de antreprenorii care nu s-au temut să investească în plină criză pentru a îşi creşte valoarea. Sprijinim dezvoltarea afacerilor româneşti şi îi încurajăm în continuare pe antreprenorii români să investească şi să se dezvolte în permanenţă pentru că nicio afacere sustenabilă nu îşi poate permite să rămână pe loc’, a declarat Cristian Nacu, partener, Enterprise Investors.
Conform datelor analizate, domeniile în care antreprenorii înregistrează cele mai mari valori ale cifrei de afaceri agregate sunt comerţul cu ridicata (55,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 30% din total, 429 companii), construcţii (15,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 8,3% în total, 160 companii), comerţ cu amănuntul, agricultură şi cel alimentar.
‘În mijlocul unei crize economice şi de încredere prelungite, soluţia este să încurajăm afacerile solide din economia reală, pentru că ele înseamnă creştere, locuri de muncă şi, în final, prosperitate pentru România. Susţinem creşterea sănătoasă şi suntem alături de cei care au curajul, inteligenţa şi forţa de muncă să dezvolte afaceri solide. Campionii în business sunt exemplul că angajamentul maxim faţă de propria afacere este una dintre cele mai puternice garanţii pe care o pot oferi antreprenorii unei bănci. Avem deschidere maximă la rândul nostru pentru aceşti antreprenori vizionari care înţeleg relaţia cu banca în logica unui parteneriat responsabil şi echilibrat,’ a declarat Sergiu Manea, vicepreşedinte corporate BCR.
‘În ciuda unui context economic dificil, cele mai mari companii antreprenoriale din România au avut o performanţă bună anul trecut. Motoarele economiei au fost companiile din retail (creştere cu 19,3% a cifrei de afaceri), energie (+13,8%) şi producţia de echipamente IT şi electrice (+13,2%). Acest lucru arată potenţialul ridicat pe care îl are capitalul românesc şi dinamismul companiilor antreprenoriale locale. PwC România a fost şi este alături de antreprenorii români, venind cu soluţii potrivite pentru toate etapele de dezvoltare ale unei afaceri, de la demararea acesteia şi expansiune, până la maturizare, planificarea succesiunii sau un eventual exit’, a precizat Ionuţ Simion, partener, lider servicii de consultanţă fiscală pentru antreprenori, PwC România.