Antreprenorii români nu consideră că economia îşi va reveni în 2010 şi consideră că oamenii de afaceri vor mai avea de înfruntat un climat ostil, în timp ce statul nu face decât să pună presiune pe mediul privat.

„În 2010 refluxul va continua. Nu cred că putem vorbi de o creştere de business”, a declarat Marius Ghenea, preşedintele gupului Fit Distribution la „Zilele Biz”.

La rândul său Cristian Ionescu, directorul general al Coface pentru România, consider că vom avea creştere ecponomică abia în trimestrele trei şi patru ale anului viitor, iar situaţia din primul semestru va fi ca anul acesta. El a mai precizat şi faptul că guvernanţii nu au reuşit să ajute mediul economic în timp de criză ci, din contră, să agraveze lucrurile.

„Din partea zonei guvernamentale nu am văzut absolut nimic. Întârzirile la plată ale contractelor plătite din fonduri publice, rambursările de TVA după 9 luni au agravat şi mai mult lucrurile. Statul adaugă presiune asupra privatului”, a precizat Ionescu. Oficialul Coface a mai precizat că îşi vor reveni în primul rând acele sectoare care vor obţine comenzi la export din Europa de Vest.

Capitaliştii noştri spun lucruri trăznite

Omul de afaceri Marius Ghenea a spus, pe de altă parte, că cei mai importanţi oameni de afaceri nu oferă soluţii antreprenorilor prin discursurile lor. „Mulţi dintre capitaliştii noştri spun lucruri trăznite. Patriciu spunea că patru din cinci bugetari trebuie să plece. Țiriac a spus că managerii români sunt de trei ori mai scumpi ca în Vest. Sunt nişte idei periculoase, care nu au legătură cu realitatea şi nu ajută micii antreprenori”, consideră Ghenea.

Ghenea mai crede că antreprenorilor le va fi mai uşor în 2010 decât în 2009, pentru că deja s-au obişnuit cu situaţia economică dificilă. În schimb, s-ar putea să fie şi companii care nu au făcut ajustările necesare în acest an şi care vor trebui să le facă în 2010.

„Sunt multe companii care îşi închipuie că s-au ajustat, dar nu au făcut-o şi s-ar putea să trebuiască să o facă în 2010, aşa că s-ar putea să vedem un val mai mare de falimente anul viitor”, a mai spus Ghenea.
Nici Dragoş Petrescu, proprietarul City Grill şi Caru’ cu Bere, nu se aşteaptă ca în 2010 să fie mai bine ca în acest an. Omul de afaceri spune că este mulţumit că a decis să închidă locaţiile neprofitabile la începutul anului şi să se reorienteze spre spaţiile stradale.

Petrescu a mai precizat că antreprenorilor le este mult mai greu decât multinaţionalelor pe timp de criză,  precum şi faptul că a fost nevoit să muncească în acest an cu 20-30% mai mult decât anul trecut pentru a obţine aceleaşi încasări în lei.