„Cel mai probabil vor face acolo un sediu de firmă. Noi am avut o oportunitate şi am speculat momentul. Nu pot spune că am ieşit în pierdere în urma vânzării. Cifrele vehiculate cu privire la valoarea tranzacţiei (de 1-2 mil. euro n.red.) nu au nicio bază reală. Celelalte două malluri (Galleria Piatra Neamţ şi Buzău) vor rămâne în continuare în portofoliul companiei. În cazul lor am reuşit să le revigorăm activitatea“, a declarat pentru Capital Ştefan Cremene, Chief Operations Manager în cadrul GTC România.
Compania Primagra, care are o reţea de formată din zece depozite de rulmenţi şi zece puncte de lucru, este controlată de familia Tudosă: Costică Tudosă (90%) şi Anca-Paula Tudosă (10%), potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Firma a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 8,3 mil. euro şi un profit net de 130.000 de euro. Costică Tudosă este fostul patron al echipei de fotbal Juventus Fălticeni, care a activat în Liga a III-a.
Compania a anunţat, în noiembrie anul trecut, că este în proces de vânzare a mallurilor Galleria Buzău (13.400 mp), Piatra Neamţ (12.800 mp) şi Suceava (10.800 mp), pe care le-a dezvoltat cu un împrumut în valoare de 28,8 mil. euro făcut la BERD şi Raiffeisen Bank. Tranzacţia, care trebuia să se încheie la un preţ de circa 6-7 mil. euro, a picat după ce investitorul interesat de achiziţie s-a retras din afacere. Numele canadianului Michael Topolinsky, proprietarul grupului Benevo, a fost vehiculat în piaţă ca potenţial cumpărător, dar identitatea investitorului nu a fost divulgată până acum.
Numai Galleria Suceava, în dezvoltarea căruia s-au investit circa 25 mil. euro, înregistra pierderi anuale de 1 mil. euro. La Galleria Buzău, Cremene se aşteaptă să încheie anul cu o pierdere de circa 50.000 de euro, după ce a reuşit să stabilizeze zona de food. Cea mai bună situaţie e la Piatra Neamţ, unde spaţiile au fost ocupate în totalitate, după închirierea unei suprafeţe de 1.200 mp către retailerul de mobilă Casa Rusu şi a încă 1.500 mp către C&A, care va deschide magazinul din toamnă. GTC mai are în portofoliu şi Galleria Arad. Din reţeaua Galleria trebuiau să facă parte şapte centre comercial, însă doar patru au fost dezvoltate.
Compania are probleme şi cu terenul din Bucureşti pe care intenţiona să dezvolte mallul Galleria Bucureşti. Terenul este clasificat ca zonă verde şi dezvoltatorul nu mai poate construi nimic pe el, înregistrând astfel o pierdere de 15,1 mil. euro, potrivit celui mai recent raport financiar al companiei.
Piaţa românească are o pondere de 15% în portofoliul de proprietăţi finalizate al GTC. Ultima evaluare, plasează valoarea celor şase active locale ale companiei la circa 199 mil. euro. Acestea au o suprafaţă netă închiriabilă de 80.000 mp şi un grad de ocupare mediu de 96%. Chiria medie obţinută de GTC din România, de pe urma acestor proprietăţi, este de 14,6 euro/mp (1,16 mil. euro), potrivit raportului financiar al companiei.
GTC mai deţine în România clădiri în construcţie şi terenuri evaluate la 39,5 mil. euro pe care s-ar putea construi proiecte cu o suprafaţă de 120.000 mp.
GTC este dezvoltatorul străin cu cele mai multe proiecte finalizate în România. Compania a investit în cele şase proiecte pe care le are acum în portofoliu un total de circa 377 mil. euro. Este vorba despre complexul de birouri City Gate, ansamblurile rezidenţiale Rose Garden şi FeliCity şi centrele comerciale Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău. La acestea se pot adăuga primele două clădiri de birouri moderne din Bucureşti, Europe House şi America House, pentru care israelienii au încasat în urma vânzării circa 100 mil. euro.