Economia globală îşi va reveni, dar creşterea va atrage după sine noi ameninţări. Mai multe, în suplimentul „Lumea în 2010 + România în 2010”, realizat de Capital în colaborare cu The Economist.

Din punctul de vedere al pres­tigioasei reviste britanice The Economist, cea mai vulnerabilă zonă rămâne, în 2010, Europa de Est. Ne putem consola cu gândul că analiştii revistei includ aici şi statele baltice, singura zonă, la nivel global, care se va adânci în recesiune, cu o scădere estimată la circa 4%.

În dreptul României, figurează o evoluţie minimă, de 1%, asemănătoare cu cea preconizată pentru restul statelor europene. Speranţele anului 2010 se leagă de industriile auto şi prelucrătoare şi, într-o măsură semnificativă, de atragerea de fonduri structurale, ţinând cont că, până acum, statul nu a reuşit să absoarbă decât 8,34% din cuantumul care ne revine. Veşti bune sunt de aşteptat de pe bursă, care, exceptând vechile probleme (lichiditate scăzută, emitenţi puţini etc.) va raporta, per total, randamente pozitive.

Riscul anului: bubble-ul chinezesc

În contextul în care SUA creşte, dar molcom (cu 2,4%), iar Europa încearcă să evadeze din recesiune, povestea de succes a lui 2010 revine, ca şi în 2009, Chinei. De data aceasta, cu o rezervă: pachetul imens de stimulente financiare implantat în economie va genera supracapacitate industrială, dar şi creşteri artificiale ale valorii activelor imobiliare şi bursiere, iar creditarea excesivă va duce, cu siguranţă, la explozia împrumuturilor toxice.

Ceea ce o transformă, în acelaşi timp, în statul care poate readuce criza globală la punctul din care a pornit.

Un european din zece va fi şomer în 2010. Românii vor avea aceeaşi soartă

China – creştere economică 8,6%

UE – creştere economică 0,6%

Qatar – creştere economică 24,5%

SUA – creştere economică 2,4%

Cum va evolua economia românească în 2010? Dar restul lumii? Care sunt industriile ce vor susţine relansarea economiei globale? Răspunsurile, în noul supliment Capital.

189-43811-capital_04bun.jpgEuropa de Est reprezintă un motiv de îngrijorare, din punctul de vedere al posibilităţilor de refacere a economiei în 2010, se subliniază în analizele prestigioasei reviste britanice The Economist, dintre care cele mai importante sunt preluate în noul supliment al revistei Capital, Lumea în 2010 + România în 2010.  Țările din regiunea noastră sunt îndatorate excesiv şi mai au prea puţini clienţi solvabili pe pieţele occidentale. Analiştii britanici prevăd pentru România o creştere a PIB de 1%, până la 186 miliarde de dolari (8.680 de dolari per capita), o inflaţie de 3,3%, dar şi o efervescenţă a protestelor sociale, ca urmare a „programului de austeritate promovat de FMI“. Secţiunea din supliment realizată de Capital aduce detalii şi nuanţe: după ce rata şomajului a crescut de la 4% în 2008 la 9,6% în 2009, va trece pragul de 10% în 2010. La nivelul UE, estimările anticipează un şomaj de 12%, astfel încât, până la sfârşitul crizei, 25 de milioane de oameni din statele OCDE ar urma să-şi piardă locurile de muncă.

Semnele de redresare a economiei globale din a doua parte a lui 2009 nu indică o revenire în 2010 pe trendul creşterii viguroase. Consumul şi cheltuielile publice nu vor putea să susţină decât  un ritm lent de creştere economică. Performanţă, în termenii anului viitor, va însemna păstrarea direcţiei pozitive şi evitarea recăderii în recesiune. În lipsa relansării vânzărilor de electrocasnice şi de autoturisme şi în condiţiile accentuării tendinţei de economisire (consumatorii fiind în continuare împovăraţi de datorii şi, în plus,  ameninţaţi de un şomaj impresionant),   tendinţa naturală a producţiei în economiile dezvoltate va fi aceea de a se comprima şi mai mult. La nivel global, vânzările bunurilor de larg consum vor creşte cu doar 1,7%, iar producătorii vor trebui să inoveze tot mai mult pentru a atrage cumpărătorii. Speranţa rămâne stimularea economiei prin cheltuieli  publice, numai că guvernele nu vor putea finanţa la nesfârşit procesul de redresare. Dimpotrivă, pentru finele anului este anunţată retragerea guvernelor din arena economică.

O şansă pentru relansare: exporturile auto

Turbulenţele din economia globală se vor simţi la nivelul investiţiilor străine în România: doar cinci miliarde de euro în 2010 faţă de 9,5 în 2008. Finanţarea deficitului rămâne critică pentru noi, iar dacă se va ajunge la ultima soluţie, aceea a majorării impozitelor, ritmul de refacere a economiei va fi mult încetinit în următorii ani. Motorul reintrării, în 2010, pe un trend de creştere ar fi industria prelucrătoare, iar în domeniul exporturilor, industria auto are cele mai multe şanse. În 2009, Grupul Dacia şi-a majorat producţia cu 25% şi exporturile cu 44%, un curs care probabil se va menţine în 2010, întrucât înmatriculările de autoturisme se preconizează a creşte anul viitor cu 4,7%, îndeosebi în statele asiatice şi în SUA. Alte elemente care ar putea să sprijine relansarea economiei autohtone, însă, nu furnizează motive de optimism. Consumul intern joacă un rol important în ecuaţia redresării, dar el nu va creşte, după reducerile de salarii şi eliminarea bonusurilor din 2009. Şi nici 2010 nu va fi anul creşterilor salariale.

Pulsul economiilor europene

1% este creşterea anticipată de The Economist pentru România în 2010. Mihai Tănăsescu, reprezentantul nostru la FMI, prezice creşteri modeste, 2%-4%, în 2011 – 2012.

189-43810-04_grafic1_50.jpg