Un raport publicat vineri de Comisia Europeană scoate la iveală faptul că România a fost în anul 2019 ţara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate, conform sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS). Este vorba despre o suprafaţă de 73.444 hectare de suprafaţă afectată de incendii.
Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a prezentat vineri a 20-a ediţie a Raportului anual privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, pentru anul 2019. Potrivit acestui raport, peste 400.000 de hectare de teren natural european au ars şi un număr record de zone naturale protejate au fost afectate de incendii forestiere în 2019, anul cu cele mai dezastruoase efecte ale incendiilor de pădure pe plan mondial din istoria recentă.
În același timp, conform constatărilor din raport, în rândul statele membre, Spania, Portugalia şi Polonia au înregistrat cel mai ridicat număr de incendii din ţările UE în 2019. În schimb, România a fost ţara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019, cu 73.444 hectare de suprafaţă afectată de incendii. Incendiile de pădure au afectat grav zone protejate „Natura 2000” din Europa, o suprafaţă de 159.585 hectare a fost devastată de incendii în 2019 în UE, iar din aceasta aproape jumătate s-a aflat în aceste zone extrem de importante pentru biodiversitate.
Viețile românilor au fost în siguranță în 2019
De cealaltă parte însă, sezonul 2019 a fost unul dintre cele mai bune în ceea ce priveşte prevenirea accidentelor şi a pierderii de vieţi omeneşti. Doar trei persoane şi-au pierdut viaţa din cauza incendiilor de pădure, în ţările incluse în raportul pe 2019.
„Europenii au văzut imagini înfiorătoare cu incendii de pădure de pe coasta de vest a Statelor Unite, din Siberia, Australia şi regiunea amazoniană. Focul a devastat însă şi pădurile Europei. O parte din soluţia care ne va permite să evităm producerea unui eveniment de dimensiuni atât de catastrofale constă în protejarea şi gestionarea pădurilor noastre astfel încât să le scadă vulnerabilitatea la incendii, lăsând şi natura să se apere”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.
Strategia în domeniul biodiversităţii, propusă în mai ca parte din Pactul verde european, prevede acţiuni pentru îmbunătăţirea sănătăţii pădurilor europene şi consolidarea rezilienţei noastre la incendiile forestiere, incluzând şi obiectivul de plantare a cel puţin 3 miliarde de copaci până în 2030.
Centrul Comun de Cercetare al Comisiei are o contribuţie esenţială la reducerea riscurilor legate de dezastrele provocate de incendii de pădure în Europa şi pe plan mondial, prin intermediul dezvoltării şi funcţionării EFFIS şi a sistemului mondial de informare privind incendiile forestiere (GWIS).