Un studiu Deloitte arată că 2024 este un an bun pentru investiții. Firmele de private equity din Europa Centrală sunt încrezătoare în proporție covârșitoare (84%) că 2024 va fi un an bun pentru investiții, conform celei mai recente ediții a studiului Deloitte CE Private Equity Confidence Survey. Optimismul privind evoluțiile economice continuă să crească, 31% dintre respondenți așteptându-se la îmbunătățirea condițiilor. Un procent de 59% se așteaptă ca acestea să rămână aceleași.

În consecință, indicele de încredere, care este de obicei direct influențat de așteptările privind economia, a urcat pentru al patrulea semestru consecutiv la 118, de la 58, în iunie 2022, când a atins al doilea cel mai scăzut nivel de la prima ediție a studiului, în 2003.

O treime dintre participanții la studiu Deloitte se așteaptă ca accesul la finanțare să se îmbunătățească

Încrederea firmelor de capital privat din Europa Centrală se bazează și pe optimismul lor în creștere privind lichiditatea, o treime dintre participanții la studiu așteptându-se ca accesul la finanțare să se îmbunătățească, iar 59%, să rămână la fel pentru restul acestui an. Acest optimism poate fi explicat prin scăderea inflației și disponibilitatea unor surse alternative de finanțare a tranzacțiilor.

Alte semne de optimism pot fi observate în ponderea respondenților care se așteaptă să se concentreze pe noi tranzacții pentru restul anului 2024, care a ajuns la 59% (de la 49%, în decembrie 2023). Aceștia se orientează în principal către companiile de talie medie, care sunt în faza de dezvoltare, 45% dintre respondenți așteptându-se ca această categorie să fie cea mai competitivă în acest an. Interesul pentru start-up-uri, însă, pare să continue să scadă, doar 4% dintre participanții la studiu crezând că acest segment va genera cea mai mare concurență între investitori.

Firmele de private equity să prefere să investească în jucători de dimensiune medie

„Chiar dacă multiplii de evaluare sunt în scădere în medie în Europa Centrală, faptul că costurile de finanțare sunt încă ridicate determină firmele de private equity să prefere să investească în jucători de dimensiune medie, pe care îi preiau cu obiective foarte clare și ambițioase de dezvoltare. Această abordare este vizibilă în întreaga regiune în diverse sectoare, cum ar fi tehnologie, software și servicii medicale, care au un potențial mare de creștere și de reziliență. Metodele de stimulare a creșterii variază, de asemenea, substanțial, de la digitalizare, la îmbunătățirea strategiilor de vânzări, la măsuri pentru a avansa în zona ESG, până la implementarea soluțiilor de inteligență artificială. Piața din România a înregistrat evoluții similare și, deși mediul macroeconomic a fost dominat de incertitudine în ultimii ani, țara noastră a continuat să fie atractivă și a dovedit că poate oferi un mediu propice dezvoltării companiilor, inclusiv pentru extinderea pe piețele internaționale”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Atunci când selectează companiile în care investesc, firmele de capital privat din Europa Centrală acordă mai multă atenție factorilor de mediu, sociali și de guvernanță (environment, social, governance – ESG). Peste jumătate dintre respondenți au politici de investiții specifice care includ astfel de criterii. 18% dintre ei au implementat măsuri concrete legate de ESG pentru perioada post-tranzacție în cadrul companiilor pe care le-au preluat. De asemenea, firmele de private equity iau în considerare tot mai mult și capacitățile tehnologice ale companiilor în care vor să investească. Acest lucru se petrece în contextul în care amenințările cibernetice cresc. În plus, tot mai multe proiecte depind în mare măsură de implementarea de soluții tehnologice. Un sfert dintre investitorii participanți la studiu consideră că IT-ul și securitatea cibernetică sunt factori critici pentru succesul unei tranzacții. 41% consideră că sunt factori foarte importanți atacurile cibernetice reușite asupra unei companii. Ele pot influența evaluarea sa, profitabilitatea și cheltuielile operaționale legate de tehnologie.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale

Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizează evoluția pieței de private equity începând din 2003, de două ori pe an.

Deloitte furnizează la nivel global:

  • servicii de audit,
  • consultanță fiscală și juridică,
  • consultanță,
  • consultanță financiară și managementul riscului.

Aceste servicii sunt oferite către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră. Ea oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal:

  • servicii de audit,
  • consultanță fiscală,
  • servicii juridice,
  • consultanță și managementul riscului,
  • consultanță financiară,
  • soluții de servicii și consultanță în tehnologie,
  • alte servicii adiacente.