Majoritatea opiniilor operatorilor pietei la termen de la Sibiu sunt de acord cu declaratia de la inceputul anului a oficialilor BNR: cursul de schimb din 31 decembrie va fi de cel mult 32.500 lei. Astfel, cursul leului va asigura indeplinirea a doua dintre cerintele importante ale acestui an. Prima o reprezinta tinerea sub control a inflatiei. A doua o constituie aprecierea in mod real a leului, una dintre cerintele de aderare la Uniunea Europeana.
Tinerea sub control a cursului de schimb in noiembrie, facilitata si de existenta unei oferte mai mari din partea exportatorilor pe piata valutara, a permis o depreciere minima a leului. In aceste conditii, operatorii sibieni nu au mai realizat contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta noiembrie, pretul de cotare incremenind la 31.600 lei/dolar, mai bine de doua saptamani. Nici in cazul contractului cu scadenta luna aceasta nu au fost realizate contracte, chiar daca la un moment dat parea ca cererea se va intalni cu oferta. Cumparatorii au afisat cotatii de 31.850 – 31.900 lei/dolar, vanzatorii insistand pe o cotatie de 32.300 lei/dolar.
In opinia lui Daniel Tepes, de la agentia de brokeraj HTI Financial, „politica valutara bazata pe un cos valutar comun dolar/euro si cresterea ponderii monedei unice in acesta au devenit evidente si confirmate de catre BNR, iar efectele lor nu vor intarzia sa apara. Incertitudinea evolutiei pe termen scurt a valutelor prin flotare libera a crescut considerabil, iar acest lucru este dorit si de catre banca centrala. Aceasta a determinat, pe de o parte, o anumita ezitare a speculatorilor din pietele futures si options, care nu mai pot sa previzioneze corect cursul valutar, dar si o determinare a hedgerilor, deoarece riscul de a avea pierderi valutare este incomparabil mai mare, ceea ce a dus la o reducere a numarului de tranzactii pe contractele leu/dolar si leu/euro. Sa luam exemplul speculatorilor. Daca, pana de curand, majoritatea acestora previzionau cursul dolarului prin calcularea unei deprecieri de x unitati monetare pe zi, cum s-a intamplat in lunile anterioare, acum „formula” trebuie sa fie alta.
In perioada urmatoare, chiar daca vom asista la o crestere a cotatiilor futures si options, ele vor fi mult mai mici decat cursurile forward practicate de banci, care sunt calculate pe baza unei formule matematice. Ca un argument in plus, volatilitatea mare pe piata internationala a paritatii euro/dolar se va resimti si in evolutia cursului monedei nationale. In concluzie, recomand hedgerilor cumpararea de contracte pe termen scurt, deoarece volatilitatea va fi mai mare decat pe termen lung si deci pot aparea probleme de cash flow imediate. Pentru speculatori recomand evitarea formulei „pasului zilnic de depreciere” in calcularea cotatiilor”, a incheiat Tepes.
Cristian Rubint, de la agentia Cibinium, considera insa ca, in aceasta perioada, se observa un interes scazut al operatorilor pentru contractul leu/dolar, desi in anii precedenti tranzactiile pe acest derivat inregistrau o crestere in ultimele luni ale anului. Explicatia acestei situatii se regaseste in previzibilitatea cursului de schimb, ceea ce determina afisarea unor cotatii ferme pentru scadenta decembrie, atat la cumparare, cat si la vanzare, nimeni nefiind dispus sa le ajusteze. O schimbare in acest sens ar putea avea loc in saptamanile urmatoare, pe fondul unei cereri ceva mai consistente de valuta, caracteristica acestei perioade a anului, care ar fi posibil sa apara pe piata interbancara. De asemenea, este posibil ca o anume presiune asupra cursului sa fie exercitata chiar de actorii principali din piata, bancile, care vor fi nevoite sa isi regleze pozitiile pentru inchiderea de an”.
Consumatorul american ajuta euro
Sfarsitul lui noiembrie a coincis cu cresterea paritatii euro fata de dolar. Moneda unica a atacat din nou pragul de rezistenta de 89 de centi, pe fondul scaderii indicelui american privind increderea consumatorilor. Reamintim ca, la inceputul lunii noiembrie, operatorii futures credeau ca euro va putea urca la un maxim de 93 de centi, minimul prognozat de ei fiind de 89 de centi.
Cristian Rubint arata ca, „principalul indicator asteptat saptamana trecuta peste Ocean a fost al increderii consumatorilor, cel care a ghidat in ultimele luni trendul economiei americane. Valoarea acestuia, 82,2 – cea mai scazuta din ultimi ani – este considerata neasteptat de mica comparativ cu expectatiile economistilor (87,9). Ca urmare, paritatea euro/dolar a parasit zona periculoasa inferioara pragului de 88 centi, urcand, la jumatatea saptamanii trecute pe pietele internationale, la nivelul de 88,6 centi (un prim prag de rezistenta in drumul catre paritatea de 90 de centi/euro). In ciuda acestei valori mici a increderii consumatorilor americani, indicatorii vanzarilor cu amanuntul si constructiilor de locuinte au venit sa contrabalanseze, intr-o oarecare masura, sentimentele pesimiste legate de economia SUA, care a ramas, in continuare, terenul preferat al investitorilor de portofoliu din lumea intreaga.
Pe de alta parte, economiile din euro-zona, care par incapabile sa emita semnale pozitive de mai bine de un an, sunt inca departe de a sustine moneda unica. Raman, in continuare, in calcule pragurile de 87,60 si 87,20 centi, precum si cel de 88,60 centi, in cazul unei reveniri a monedei unice”, a incheiat Rubint.
In prima parte a perioadei 22 – 28 noiembrie, cotatiile futures ale paritatii euro/dolar au fost de 88,65 centi. In data de 26 noiembrie, euro a coborat la 88,4 centi, atingand a doua zi un minim de 88 centi. Incepand de meircuri, 28 noiembrie, cotatiile au inceput sa creasca la 88,4 – 88,5 centi. A doua zi dimineata euro era cotat la Sibiu la 88,7 – 88,5 centi, operatorii asteptandu-se la atingerea pragului de 90 centi la sfarsitul lui noiembrie.
In piata options de la Sibiu cu scadenta decembrie, s-au tranzactionat doar optiuni PUT. Ele au fost realizate la preturi de exercitare de 88 centi/euro, cu prime cuprinse intre 70.000 – 100.000 lei si 88,5 centi, cu prime de 100.000 lei/optiune.